Pacientům s chorobami srdce a cév se otevřela modernizovaná kardiologie včetně jednotky intenzivní péče

Na moderní oddělení akutní kardiologie se stěhovali první pacienti na začátku uplynulého týdne.
Foto: Archiv FNOL
neděle 31. ledna 2016, 07:41 - Text: (red)

Vyšší kvalitu i rozsah léčebné péče pocítí pacienti hospitalizovaní na 1. interní klinice olomoucké fakultní nemocnice a lékařské fakulty.  V rekonstruovaných prostorách původní jednotky intenzivní péče vzniklo moderní Oddělení akutní kardiologie, kde se nejčastěji léčí nemocní s akutním infarktem myokardu. Sloužit začalo také lůžkové oddělení pro nemocné s arytmiemi a srdečním selháním.

Ročně je na 1. interní klinice hospitalizováno téměř tři tisíce pacientů, na akutní lůžka je přijímáno kolem sedmi set nemocných. „Přibližně pětina z nich má významnější komplikace a potřebuje přístrojovou podporu, jako je náhrada funkce plic, funkce ledvin a podobně. Nové prostory jsou pro tuto péči lépe uspořádány a pro pacienty jsou bezesporu komfortnější,“ uvedl vedoucí lékař Oddělení akutní kardiologie Martin Hutyra. Hlavní přínos nově zrekonstruovaného pracoviště vidí také v lepší organizaci léčebné péče a ve snadnějším přechodu do domácího ošetřování nebo do péče následné včetně spolupráce s transplantačními centry v Brně a Praze.

Oddělení vzniklo přebudováním jednotky intenzivní péče a nabízí nyní osm lůžek. Na ně navazuje Oddělení arytmologie a srdečního selhání se šestnácti lůžky a kromě moderního vybavení pokojů včetně vlastního sociálního zařízení, televizorů a wi-fi připojení disponuje novým monitorovacím systémem. „Zvyšuje především bezpečnost pacientů s poruchami srdečního rytmu, rizikem náhlé srdeční smrti a srdečním selháním,“ doplnil vedoucí lékař oddělení Marián Fedorco.

Nově otevřená lůžková část je součástí komplexní péče centra pro léčbu srdečního selhání, které při klinice funguje šestým rokem. „Na lůžkách pracujících v režimu intermediární péče budeme pečovat zejména o pacienty před transplantací srdce a rovněž o pacienty, u kterých bude zvažována implantace mechanické srdeční podpory za spolupráce s transplantačními centry v Brně a Praze,“ popsala lékařka olomouckého centra Marie Lazárová.  „Výrazně tak zlepšujeme kvalitu i rozsah péče směrem k moderním technologiím a k jejich dostupnosti pro pacienty v Olomouckém kraji,“ řekl přednosta kliniky a předseda České kardiologické společnosti ČLS JEP Miloš Táborský.

Náročné stavební úpravy pracovišť pro léčbu kardiologických pacientů probíhaly půl roku za plného provozu a Fakultní nemocnice Olomouc do nich investovala 32 milionů korun. „Naše nemocnice je součástí národní sítě komplexních kardiovaskulárních center. Máme kvalitní personál i špičkové přístrojové vybavení, ke splnění všech podmínek nám však chyběl dostatek akutních kardiologických lůžek. Díky rekonstrukci nyní všechny potřebné podmínky splňujeme,“ konstatoval ředitel nemocnice Roman Havlík.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.