Ortodoncie. Nová česká učebnice vzešla z olomoucké univerzity

Milan Kamínek. Hlavní autor a editor učebnice Ortodoncie.
Foto: Pavel Konečný
středa 30. července 2014, 08:39 - Text: Pavel Konečný

Po dlouhých 33 letech vyšla nová učebnice ortodoncie. Kolektiv autorů převážně z olomoucké lékařské fakulty vedl profesor Milan Kamínek.

„Je to celorepubliková učebnice pro všechny studenty zubního lékařství, některé kapitoly jsou širší a jsou určeny i pro ty, co jsou v profesním postrgaduálu a specializují se na ortodoncii,“ uvedl Kamínek jako pořadatel publikace. Jeho nejbližší spolupracovnicí byla Marie Štefková z olomoucké kliniky zubního lékařství. Kamínek a Štefková jsou také autory nejvíce kapitol.

„Sepisovali jsme to skoro deset let. Prvních osm kapitol vychází z našich skript, která byla vydaná v letech 1988 a 2000. Pak se to už nevydávalo a studenti si to načerno kopírovali, jak to se skripty bývá,“ vzpomněl Kamínek.

Nové kapitoly pojednávají o jednotlivých anomáliích jako jsou distookluze či meziokluze, poruchách skusu a jejich léčbě nebo o snímacích a fixních aparátech.

Poslední učebnice ortodoncie vyšla ve slovenském Martině v roce 1981. Část byla psaná česky, část slovensky. Přispěl do ní i Kamínek. „Nevím, proč to trvalo tak dlouho, vždycky se objevily aktuálnější úkoly při výuce studentů i na kurzech o fixních aparátech, které jsme vedli u nás a v zahraničí, hlavně v Polsku,“ řekl Kamínek.

prof. MUDr. Milan Kamínek, DrSc. (* 1938)

Již na konci 60. let se zasloužil o rozvoj zámkových rovnátek. Po roce 2000 stál v čele Evropské ortodontické společnosti.

Od 80. let se podle profesora mnohé změnilo. Rozvoj nastal po roce 1991, kdy se v Česku objevily dosud nedostupné materiály ze Západu a rozběhla se privatizace. Dostupnost techniky pomohla tomu, že řada anomálií, dosud nevyléčitelných, se začala léčit. „Dnes se dá vyléčit téměř všechno, buď ortodontickými aparáty, nebo v případě čelistních vad ve spolupráci s chirurgií, o čemž je také jedna z kapitol,“ podotkl Kamínek.

Česká ortodoncie je ve výuce specialistů na špičkové úrovni. „U nás specializace trvá tři roky na školícím pracovišti. Splňujeme nejpřísnější evropské i světové parametry. Není tomu tak ale ve všech zemích, špatně je na tom třeba Rakousko, kde se specializací teprve začínají. Podobné je to v jižní Evropě,“ konstatoval Kamínek.

Vydáním učebnice, ve které převažují autoři z olomoucké lékařské fakulty, nebo jsou s ní spjati, se dá s trochou nadsázky říct, že Olomouc vévodí české ortodoncii. V autorském týmu to je ještě Miloš Špidlen, Magdalena Koťová a Ivo Marek. Další dva autoři Jaroslav Racek a Irena Klímová jsou spojeni s pražskou a bratislavskou univerzitou.

Moderní učební text s bohatou barevnou obrazovou dokumentací nabízí přehlednou a stručnou formou základní informace o hlavních aspektech tohoto oboru zubního lékařství – o diagnóze, prevenci a terapii všech forem anomálií chrupu. Publikace s názvem Ortodoncie má 246 stran a vydalo ji nakladatelství Galén.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.