Olomoučtí záchranáři vyhráli mezinárodní soutěž na Slovensku

Vítězný tým Hönig, Labonková, Bolard (zleva).
Foto: VTEC
úterý 30. dubna 2013, 21:04 - Text: Martina Šaradínová

Záchranáři z urgentního příjmu olomoucké fakultní nemocnice, kteří reprezentovali projekt Výcvikového, tréninkového a edukačního centra (VTEC) lékařské fakulty, zvítězili o víkendu na mezinárodní soutěži ve slovenské Lešti. Celkem na ni z Olomouce vyrazilo osm týmů, v polovině z nich byli zastoupeni medici.

Téměř tři desítky týmů z Česka i Slovenska se ve vojenském výcvikovém prostoru musely popasovat se záchranou velkého počtu raněných po teroristickém útoku, po havárii vozidel v tunelu s únikem chemikálií nebo při neštěstí na rockovém koncertě. Polovina olomouckých družstev byla složená z lékařů a sester oddělení urgentního příjmu fakultní nemocnice, druhou polovinu tvořili studenti lékařské fakulty společně s profesionálními vojenskými zdravotníky. Olomoucké týmy soutěžily pod hlavičkou VTEC LF UP, jehož partnery jsou olomoucká fakultní nemocnice a Armáda ČR. Vítězný tým soutěžil ve složení Břetislav Bolard, Monika Labonková a Petr Hönig.

Záchranáři řešili extrémní situace

„Urgentní medicína je jen jedna, v principu tedy není rozdíl, jestli ji děláme před branou nemocnice nebo až za ní. Navíc v reálném životě mohou nastat situace, kdy má záchranná služba ze zákona právo povolat do terénu posily z nemocnic. Naše týmy ukázaly, že jsou na to dobře připraveny,“ uvedl primář oddělení urgentního příjmu Petr Hubáček.

Jeho lidé a studenti společně s vojáky si vyzkoušeli, jak může vypadat záchrana lidských životů v extrémních situacích. „Neustále se zdokonalujeme v třídění raněných. Jak v terénu, tak i v nemocnici je velmi důležité se umět rychle a správně rozhodnout, kdo potřebuje okamžitou pomoc a kdo může být ošetřen později. Teroristický útok nebo únik chemických látek může teoreticky nastat i v nemocnici, je proto dobré si to osahat,“ doplnil Hubáček.

Týmy překonaly desítky kilometrů

Extrémní situace v soutěži doprovázely také náročné podmínky, záchrana totiž probíhala 24 hodin a týmy za tu dobu musely pěšky překonat vzdálenost téměř čtyřicet kilometrů. Navíc figuranti ve svých rolích působili velmi věrohodně a ještě zvyšovali tlak na záchranáře.

Den před cvičením se v místě konala odborná konference zaměřená na hromadný příjem raněných do nemocnic, kde odborníci z oddělení urgentního příjmu olomoucké fakultní nemocnice a lékařské fakulty vedli jeden přednáškový blok. Představili i film z poloviny letošního dubna, kdy se v Olomouci uskutečnilo taktické cvičení s názvem Nehoda ve fakultní nemocnici. 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.