Olomoučtí medici přivezli z letošní Rallye Rejvíz stříbrnou medaili

Stříbrnému týmu blahopřál děkan fakulty. Na snímku zprava Tomáš Novák, Lukáš Smrček, děkan Milan Kolář a Michal Král.
Foto: Velena Mazochová
úterý 7. června 2016, 07:27 - Text: Velena Mazochová

Skvělé druhé místo si z letošní mezinárodní soutěže zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz přivezli studenti pátého ročníku lékařské fakulty Michal Král, Lukáš Smrček a Tomáš Novák. Děkan Milan Kolář je odměnil mimořádným stipendiem.

Na stříbrnou příčku dosáhl olomoucký tým v konkurenci sedmi studentských posádek z Česka, Slovenska a Polska. „Chtěli jsme alespoň třetí místo. V průběhu soutěže jsme nebyli úplně spokojeni s tím, jak jsme úkoly zvládali, ale průběžně jsme z hodnocení vycházeli dobře. Když ale to třetí místo vyhlásili, řekli jsme si, že to asi dobré nebylo. Druhé místo bylo proto skutečné překvapení,“ uvedl Michal Král.

Úspěšné trojici k úspěchu poblahopřál děkan Milan Kolář a její výborný výkon ocenil finanční odměnou ve formě stipendia a předáním fakultního vína. „Chtěl bych vám poděkovat za příkladnou reprezentaci fakulty. Velmi si toho vážím, jsem vždycky rád, když se fakulta zviditelní,“ uvedl děkan při osobní gratulaci studentům. Jak připomněl, olomoucká fakulta se i v předchozích ročnících soutěže umístila na předních místech. „Na praktickou medicínu klademe ve výuce velký důraz,“ doplnil děkan.

Týmy mediků plnily praktické úkoly z oborů urgentní medicíny a medicíny katastrof. Byly koncipovány jako výjezdy zdravotnických záchranných služeb a vycházely ze skutečných případů. „Na základě vyšetření bylo nutné zajistit vitální funkce, stabilizovat pacienta a zajistit jeho transport do nemocnice. Při hodnocení byl kladen poměrně velký důraz i na komunikaci v týmu. Je dobré mít tam od začátku lídra, který se nejen pokouší léčit, ale také ´diriguje´ své kolegy v týmu a někdy i pacienta,“ objasnil Lukáš Smrček.

K nejtěžším úkolům patřila podle Tomáše Nováka simulace záchranné akce při pádu několika osob ze srázu. „Zraněných bylo totiž více než zdravotníků. V takovém případě je třeba si správně rozdělit role, dohodnout se na společném postupu a zvládnout celkovou stresovou situaci,“ zdůraznil Tomáš Novák. „Při dalším úkolu jsme měli k dispozici jen fonendoskop a tlakoměr. Řekli nám, abychom vycházeli z anamnézy, z toho, co už máme znát ze studia medicíny a použili své ruce,“ doplnil Tomáš Novák.

Kromě zisku stříbrných medailí těší mediky i využitá možnost vyzkoušet si urgentní medicínu v praxi u vyhrocených případů hromadných neštěstí, zvládání psychicky nemocných nebo ošetření nevidomého pacienta. „Člověk musí počítat i s tím, že bude muset přivolat i ostatní složky integrovaného záchranného systému, jako jsou policisté nebo hasiči,“ uvedl Tomáš Novák.

Jubilejní 20. ročník mezinárodní soutěže zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz 2016 se uskutečnil ve dnech 25. – 29. května v Koutech nad Desnou. V kategorii studentských lékařských fakult zvítězila posádka studentů Slovenské zdravotnické univerzity v Bratislavě, třetí místo obsadili medici z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.