Olomoucké hematologické dny: naděje pro pacienty s chronickou lymfatickou leukemií

Olomoucké hematologické dny.
Fotogalerie: Michal Liška, Pavel Konečný
pondělí 1. června 2015, 12:40 - Text: Pavel Konečný

Šest stovek účastníků čekají pořadatelé na třídenním kongresu Olomoucké hematologické dny. Pro odborníky je nejvýznamnější v Česku. Letos se zaměřil především na chronickou lymfadenózu a imunoterapii a přechod od chemoterapie k šetrnější imunologické léčbě.

Kromě sympozií a přednášek má kongres i svou sekci v angličtině. O pokrocích v molekulární hematologii na ní informují v Olomouci i přední zahraniční odborníci ze Švédska, Francie či Belgie.

Nemoc roku nabízí novou léčebnou perspektivu

„Jedna z částí programu se věnuje molekulární genetice, která prohlubuje naše informace o původu chorob a navazuje na ni i léčebná část,“ objasnil prezident sjezdu Karel Indrák.

Olomoucké hematologické dny se zabývají i nádorovou hematologií, kde jsou prezentovány zásadní změny v léčbě. „Chemoterapie je již srovnatelná s imunoterapií, obě metody se kombinují a výsledky ukazují, že by imunoterapie mohla chemoterapii nahradit,“ řekl Indrák.

Hodně sekcí je podle něj věnováno chronické lymfadenóze (chronické lymfatické leukemii), která byla vyhlášena nemocí roku. „Ne kvůli rozšíření nebo závažnosti, ale byl u ní dosažen největší pokrok v léčbě nádorů vůbec. Úplně se změnila perspektiva nemocných,“ objasnil Indrák. Olomoučtí odborníci některé nové léky zkoušeli v klinických studiích a jsou tak přítomni v čele možností nové léčby i výzkumu. „Máme možnost pacienty těmi léky léčit. Je to dobrá zpráva pro lékaře, kteří se s těmi výsledky seznamují, ale především pro nemocné,“ dodal prezident kongresu Indrák.

Sjezd i pro nelékaře

Předseda organizačního výboru sjezdu Tomáš Papajík připomněl, že Olomoucké hematologické dny jsou určeny i pro nelékaře, tedy vysokoškolsky vzdělané laboratorní analytiky, nebo zdravotní laboranty a zdravotní sestry. Mezi nimi byla i Iveta Nohavová, která dorazila z jižních Čech přednášet o Evropské onkologické společnosti sester.

„Chtěla bych zde říct, že ošetřovatelská onkologie by měla být uznána jako specializace, protože je to komplexní péče o pacienta, která vyžaduje, aby sestřička měla informace z více oborů,“ uvedla Nohavová. Tvrdí, že v západním světě již tato specializace existuje a vyznačuje se holistickým přístupem.

Olomoucké hematologické dny jsou každoročně největší hematologická akce v České republice. „Dalo by se říct, že je to český národní kongres,“ podotkl Papajík. Ty letošní skončí zítra.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.