Olomoucká telemedicína testuje výhody domácí zdravotní péče „po síti“: ve Finsku, Švédsku a Dánsku

Každodenní monitoring pacienta v domácím prostředí s diagnózou srdečního selhání umožňuje sledovat příjem tekutin, hmotnost, tlak, tep a saturaci kyslíkem.
Foto: Archiv NTMC a Velena Mazochová
pondělí 8. února 2016, 08:04 - Text: Velena Mazochová

Doma se připojit, změřit a jedním kliknutím odeslat informaci ošetřujícímu lékaři do jeho počítače – i takový komfort nabízí pacientům moderní telemedicína, kterou při péči o nemocné využívají odborníci Národního telemedicínského centra (NTMC) při I. interní klinice lékařské fakulty. Jako partneři unikátního mezinárodního projektu se nyní zapojili do ověřování systémů domácí zdravotní péče prostřednictvím optických sítí. Testovat budou virtuální komunikaci lékaře a pacienta v zemích severní Evropy.

Moderní telemedicína, která při péči o nemocné využívá informační technologie, nabízí efektivní spojení pacienta a jeho lékaře. Její systémy umožňují každodenní monitoring zdravotního stavu včetně komunikace se  zdravotnickým personálem. Připojením k optickým sítím, které jsou stále častěji součástí základního vybavení domácností, mohou lidé z pohodlí domova odesílat naměřené hodnoty srdečního rytmu, hladiny cukru nebo nahlásit akutní změnu zdravotního stavu. Významně se tak zároveň šetří lékařův i pacientův čas a klesá počet hospitalizací.

„Všechny přístroje a zařízení, jako je například pulsní oxymetr, tlakoměr nebo glukometr, jsou jednoduše ovladatelné a bezdrátově pomocí bluetooth spojené s tabletem. Pacient jen klikne, hodnota se změří a automaticky odešle do portálu lékařům. Prostřednictvím videokonzultací nebo mobilního telefonu může také přímo z domova konzultovat svůj aktuální zdravotní problém a ušetřit cestu do ordinace,“ vysvětlil odborný pracovník kliniky a NTMC Lukáš Roubík. Telemedicínské přístupy se uplatňují zejména při péči o pacienty s hypertenzí, diabetem, plicním onemocněním, s diagnózou srdečního selhání nebo s poruchami srdečního rytmu. V rámci severského projektu jsou během noci také sledováni pacienti s neurologickými diagnózami v jejich domácím prostředí.

Optickým vláknem do domácnosti

Mezinárodní projekt FITH (Fiber to the home) si klade za cíl identifikovat, otestovat a vyhodnotit uživatelsky nejpřívětivější a nákladově nejefektivnější kombinace telemedicínských systémů, které odpovídají individuálním potřebám pacientů. Řešitelé chtějí zároveň získat relevantní podklady pro národní a regionální poskytovatele zdravotní a sociální domácí péče.

Právě v zemích severní Evropy, kde jsou velké vzdálenosti mezi pacientem a zdravotnickým zařízením, funguje infrastruktura optických vysokorychlostních sítí s přípojkou do obytných domů už více než patnáct let. Pro testování efektivity systémů pro poskytování zdravotní péče byly proto vybráni lidé ve Finsku, Švédsku a Dánsku. „Půjde o deset až dvacet pacientů ve vytipovaných oblastech v rámci čtyř pilotních projektů. Spolu se zahraničními partnery se budeme podílet na analýze a evaluaci získaných dat,“ popsal Lukáš Roubík.

Olomoučtí odborníci budou získané údaje ověřovat pomocí standardizované metodiky MAST, která umožňuje komplexní a objektivní zhodnocení přínosů sledovaných služeb. „Kromě přímého dopadu technologií na zvýšení účinnosti léčby vyhodnotíme také zátěž pro pacienta i pro ekonomiku. Použitá aplikace pomůže například rychle zjistit, že se pacientův stav se začíná horšit. Stačí pak třeba změnit medikaci a není třeba jej hospitalizovat,“ vysvětil Lukáš Roubík. Data, jejichž sběr v současné době na severu Evropy probíhá, by do Olomouce měla dorazit do konce března. „Na vyhodnocení budeme pracovat v průběhu dubna a května,“ upřesnil Lukáš Roubík.

Olomoucká dobrá praxe

Hlavním výstupem projektu bude závěrečná zpráva s doporučením pro Evropskou komisi o eHealth systémech a službách založených na otevřených sítích FITH. Identifikovány budou především příklady tak zvané „dobré praxe“ pro domácí zdravotní a sociální péči s přesahem do dalších zemí EU. „Označuje se tak systém, který šetří ekonomiku zdravotnictví a zároveň představuje výrazný přínos pro pacienta.  Díky zvolené metodice lze tyto ´dobré praxe´ identifikovat a rozšiřovat do dalších regionů,“ vysvětil Roubíkův kolega Michal Štýbnar. Jak zdůraznil, olomoucká fakultní nemocnice je jediným referenčním místem ve střední a východní Evropě pro srdeční selhání a diabetes u pacientů po infarktu myokardu. „Znamená to, že u nás se ´dobrá praxe´ realizuje. Díky tomu nás oslovují zahraniční partneři, kteří s námi chtějí spolupracovat,“ doplnil Michal Štýbnar.

Národní telemedicínské centrum funguje v Olomouci od jara 2012. Moderní informační technologie využívá zejména při péči o pacienty I. interní kliniky – kardiologické a o nemocné s diagnózou cukrovky. Vlastní androidové aplikace, mobilní kardiostimulátory, defibrilátory nebo implantované přístroje na odečítání srdečního rytmu aplikovali už lékaři při léčbě „na dálku“ u více než osmi stovek pacientů.

Mezinárodní projekt s úplným názvem Connected for Health: Well-Being and Healthcare Solutions in Open Access FTTH Networks (Connected for Health) byl odstartován v červnu loňského roku za podpory Evropské komise. Jeho hlavním koordinátorem je finský Regional Council of South Ostrobothnia (RCSO). Odborným garantem za Univerzitu Palackého je přednosta I. interní kliniky – kardiologické Miloš Táborský.

Více informací o Národním telemedicínském centru ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.