Olomoucká konference nastínila budoucí vývoj v biomedicíně

Marián Hajdúch, Eva Syková a Jiří Krechl na konferenci Kam kráčí výzkum a vývoj oboru Life Sciences (zleva).
Foto: Velena Mazochová
úterý 5. května 2015, 12:59 - Text: Velena Mazochová

Odpovědi na otázku kam kráčí výzkum a vývoj v oboru biomedicíny jsou tématem dnešní konference Ústavu molekulární a translační medicíny lékařské fakulty (ÚMTM) a agentury CzechInvest. Zaměřená je na podporu dialogu mezi akademickou a aplikační sférou.

Účastníci z řad výzkumníků, veřejných činitelů, zástupců firem a státní správy se dnes v Olomouci seznamují s výsledky odborných expertíz a s aktuálními trendy v biomedicínských vědách. „Poučeným laikům chceme nabídnout perspektivy, kam se biomedicína bude v nejbližší době ubírat.  Pozvaní posluchači jsou lidé, kteří v oboru přímo nepracují, ale rozumějí mu a mohli by z něj něco využít ve své praxi,“ přiblížil význam setkání vedoucí oddělení podpory výzkumu, vývoje a inovací CzechInvest Jiří Krechl.

Iniciováním podobných akcí agentura dlouhodobě výrazně přispívá k propojení akademického výzkumu s průmyslem. „V tomto směru udělala množství práce včetně zviditelnění našeho výzkumu v zahraničí i v České republice. Pomohla nám v nastartování výzkumných infrastruktur, zajištění lidských zdrojů nebo smluvního výzkumu, na kterém jsme se spolupodíleli,“ nastínil Marián Hajdúch, ředitel hostitelského ÚMTM. Účastníkům konference prezentoval hlavní směry translačního výzkumu ÚMTM  včetně výsledků vývoje léčiv, biomarkerů nebo biomolekulárních diagnostik.

Význam pravidelného kontaktu mezi výzkumem a aplikační praxí potvrdila také ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a první místopředsedkyně Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Eva Syková, která informovala o přístupu k translačnímu výzkumu svého pracoviště.

„V Akademii věd jsme vybudovali inovační biomedicínské centrum, kde máme podnikatelský inkubátor pro malé spin-off firmy a také jedinou českou firmu s povolením připravovat kmenové buňky pro klinické studie,“ uvedla Syková.  Zmínila rovněž spolupráci v rámci evropské iniciativy EATRIS (Evropská infrastruktura pro translační medicínu) na podporu rychlé cesty nových léků a diagnostik k pacientům. Jejím českým zástupcem je právě ředitel olomouckého ústavu Hajdúch.

Olomoucké konference s názvem Kam kráčí výzkum a vývoj oboru Life Sciences se účastní více než čtyřicet zájemců z akademické a aplikační sféry. Kromě pražského a olomouckého pracoviště se představí také zástupci Regionálního centra aplikované molekulární onkologie při Masarykově onkologickém ústavu v Brně, Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně nebo společnosti Contipro.

Jde v pořadí již o čtvrté pokračování iniciativy agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest.  „Na začátku celého seriálu byla robotika a umělá inteligence, poté zobrazování objektů v nanosvětě, třetí byl věnován vyspělému strojírenství. Life Sciences je poměrně široké téma, proto jsme jej zúžili na biomedicínu,“ vysvětlil Krechl.

Jak zdůraznil, výběr olomouckého spolupořadatele vyplynul z dlouhodobé spolupráce. „Vývoj Ústavu molekulární a translační medicíny sledujeme od jeho založení. Je to jedna z předních vědeckovýzkumných aktivit a jedna z mála, která je soběstačná a odborně na výši. Zaslouží si proto veškerou péči k tomu, aby mohla i nadále růst,“ ujistil Krechl.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.