Olomoucká bilance: tisíc transplantací kostní dřeně za 17 let

Romana Weisse čeká transplantace v nejbližších dnech.
Foto: Egon Havrlant, FNOL
pátek 16. května 2014, 12:53 - Text: Martina Šaradínová

Jubilejní tisící transplantaci kostní dřeně provedou v nejbližších dnech lékaři na hemato-onkologické klinice olomoucké fakultní nemocnice. Transplantační program zahájili před 17 lety a pracoviště se dnes řadí mezi přední hemato-onkologická centra v zemi. Za úspěchem stojí také provázanost s lékařskou fakultou a špičková vědecká a výzkumná činnost.

Transplantace dávají šanci na přežití přibližně 80 procentům lidí s nejzávažnějšími onemocněními krve a krvetvorby. „Když jsme s transplantacemi kostní dřeně začínali, byl to velký posun v dostupnosti této léčby pro české pacienty. Nemocné jsme museli předtím posílat do Prahy nebo Plzně. Navíc výskyt těchto chorob narůstá a kapacita tehdejších pracovišť už nestačila,“ uvedl přednosta hemato-onkologické kliniky Karel Indrák. Nyní podle něj ročně transplantaci v Olomouci absolvuje více než 70 pacientů.

Pacientovi pomůže dárce z Německa

Tisící transplantaci v pořadí podstoupí šestatřicetiletý Roman Weiss z Olomouce. Lékaři mu loni diagnostikovali akutní myeloidní leukémii. Protože chemoterapie nepřinesla očekávané výsledky, stala se transplantace kostní dřeně pro otce tří dětí jedinou šancí na vyléčení. „Jsem plný očekávání, co přijde. Když mi řekli diagnózu, byl to docela šok. S člověkem to zamává, musíte překopat celý život. Manželka v té době navíc čekala třetí dítě, které se narodilo před dvěma týdny. Měl jsem to štěstí, že jsem byl u porodu,“ prozradil Weiss.

Navzdory nemoci se muž považuje za šťastného člověka. Přestože se pro něj nepodařilo najít vhodného dárce v rodině ani v českých registrech, nakonec dorazí štěp z Německa. „Jsem šťastný, že se dárce podařilo najít ve velmi krátké době. V tom neštěstí mám tedy i určité štěstí, které se, jak doufám, přetaví v úspěch a já se budu moci za určitý čas vrátit do běžného života,“ věří Weiss.

Naději mu může dát i případ Jiřiny Morávkové, která transplantaci kostní dřeně v Olomouci podstoupila jako první v březnu 1997. „Po pěti letech jsem se vrátila do práce a dnes pracuji na plný úvazek jako zdravotní sestra. Díky lékařům si mohu užívat svých pěti vnoučat,“ prozradila žena.

Dárců je stále málo

Podle vedoucího transplantačního centra Edgara Fabera dnes nepříbuzenské transplantace převažují nad příbuzenskými. „To ještě zvyšuje důležitost dárcovství kostní dřeně. Je důležité získávat nové, především mladé dobrovolné dárce,“ apeluje Faber.

Do registru kostní dřeně se mohou zařadit zdravé osoby do věku 35 let. Podle statistik například v sousedním Německu vstupuje do registru každý dvacátý občan, český registr eviduje pouze každého dvoustého. 

Zázemí pro výzkum na lékařské fakultě

Příznivou zprávou pro pacienty je to, že se neustále zlepšuje diagnostika, podpůrná léčba i zkušenosti lékařů. To vše by nebylo možné bez kvalitní vědy a výzkumu. „Pracoviště má také velmi bohatou pedagogickou a zejména vědecko‑výzkumnou činnost. Rozvoj léčby i diagnostiky těchto chorob závisí na výzkumu. Obrovské laboratorní zázemí pro něj máme v dostavbě Teoretických ústavů. Spolupráce mezi fakultní nemocnicí a lékařskou fakultou je výborná, jsme pracovníky obou organizací,“ uvedl primář kliniky a proděkan lékařské fakulty Tomáš Papajík.

Benefit ze spolupráce mají podle něj i studenti. „Většina skvělých lékařů je i dobrými pedagogy. Jsou to spojené nádoby. Současně studenti vidí výzkum v praxi a medicínu si osahají i z této stránky,“ doplnil Papajík.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.