Olomouc hostila rekordní kongres ortodontistů

Mezinárodní kongres ortodontistů se po letech vrátil do Olomouce.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 19. září 2014, 15:10 - Text: Pavel Konečný

Od čtvrtka do soboty jednají v Olomouci zubní lékaři zabývající se ortodoncií, tedy vadami a nápravou v postavení zubů. Na mezinárodní česko-slovenský kongres dorazil rekordní počet 700 účastníků.

„Kdysi nás bylo v republice pět, teď je jen tady v sále přes sedmdesát specialistů,“ prohlásil před čestnou přednáškou Bedřicha Neumanna prezident kongresu Ivo Marek. Rozmach ortodoncie podle něj umožnil postgraduální systém výuky na pěti českých lékařských fakultách. Ortodoncii lze totiž vykonávat až po tříletém postgraduálním studiu.

„Je to atraktivní obor, který souvisí s estetikou. V Americe prakticky neexistuje nenosit rovnátka, taková rodina by byla společensky znemožněna. U nás je to stále spíše zdravotní záležitost, ale estetických anomálií, které se léčí, přibývá geometrickou řadou,“ poznamenal Marek.

Standing ovation zažil na kongresu zakladatel české, slovenské a polské ortodoncie Milan Kamínek, jemuž bylo uděleno čestné členství v České ortodontické společnosti.

„Mluvil věcně, stručně a kultivovanou češtinou, což nebylo těch v dobách zvykem. Byl to neúnavný bojovník za kvalitní ortodoncii v dobách totality. Byl u zrodu ortodontické společnosti, jejím dlouholetým místopředsedou a tvůrcem její filozofie. Byl prvním prezidentem evropské ortodontické společnosti ze zemí postkomunistického bloku,“ uvedl v laudatiu Jiří Petr.

Třídenní kongres měl na pořadu 25 vědeckých přednášek, dvě desítky posterů a pestrý odborný program. Podle děkana olomoucké lékařské fakulty Milana Koláře žádný Web ani databáze nemohu nahradit osobní kontakt. „Musíme se potkávat a rozmlouvat spolu,“ řekl na slavnostním zahájení. Jeho slova potvrdila i zubní lékařka z Iľavy Katarína Ftorková. „Jezdím na kongresy kvůli poznatkům i setkání s kolegy,“ uvedla. Letos ji nejvíce zaujala přednáška Vincenta Kokiche nazvaná Chirurgicko-ortodontická spolupráce u implantologického pacienta. „V programu si většinou vybírám to, co nejvíc použiji v praxi,“ dodala Ftorková.

První společný česko-slovenský kongres ortodontistů se konal v roce 2005 v Olomouci. Ten letošní, třetí, byl zatím největší. Sjelo se na něj 330 lékařů, 152 zubních asistentek a 37 techniků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.