Olomouc hostí kongres pediatrů a dětských sester

Vladimír Mihál hovořil o psychických aspektech chronického onemocnění dětí na kongresu pediatrů a dětských sester.
Fotogalerie:Milada Hronová
pátek 15. května 2015, 14:47 - Text: Milada Hronová

Na dvoudenní kongres přijelo dnes do Olomouce 350 dětských lékařů a 150 sester. Mezi hlavní diskutovaná témata patří přehlédnuté diagnózy, novorozenecký screening a infektologie. Zájem je také o psychiatrická témata.

Kongres pediatrů a dětských sester se koná pod odbornou garancí přednosty olomoucké dětské kliniky Vladimíra Mihála. Přednáškou Můj život s diabetem kongres otevřela dlouholetá endokrinoložka olomoucké dětské kliniky Jitřenka Venháčová. Sekce novorozeneckého screeningu, který je mezi pediatry žádaný, řídil František Votava. V návaznosti na tento blok se mezi lékaři hovořilo také o vyšetření různých metabolických vad, které mohou dítě trvale poškodit. Při včasné diagnostice jsou však odvratitelné, nebo se dají korigovat změnou stravy.

Krize dětské psychiatrie

Žádaná jsou mezi pediatry i psychiatrická témata. „Především proto, že v Česku není psychiatrická péče dostatečná. Dětem by se dalo s psychiatrickými onemocněními mnohdy pomoci, kdyby byly včas diagnostikovány,“ uvedl přednosta Mihál.

Současná zátěž na děti a mládež je podle něj jiná než v předchozích letech a potřeba adekvátního vyšetření odborníkem mnohdy chybí, stejně jako včasná a správná diagnostika, ale i navazující léčba. Ve svém příspěvku Mihál hovořil o chronických nemocech a důležitosti péče psychologa či psychiatra.

„Nejde o to léčit jen léky či skalpelem, ale i dobrým slovem, psychoterapií. V porovnání se světovým trendem je česká psychiatrie v krizi, ve velké krizi je pak dětská psychiatrie. Medicína je týmová práce a je potřeba si uvědomit, že lékař pracuje do určité míry, poté na jeho práci navazuje další odborník, který je v celém procesu důležitý,“ zdůraznil Mihál.

Křest publikace

Dvoudenní setkání zahájil křest knihy emeritního děkana lékařské fakulty Čestmíra Číhalíka Variabilita EKG nálezů ve vnitřním lékařství a pediatrii. „Elektrokardiografie je metoda, která byla zavedena do klinické praxe už v roce 1906 holandský lékař Einthoven. A když by se zdálo, že je odžitá, opak je pravdou. V medicíně se bez ní neobejdeme, pomocí elektrokardiografie poznáme všechny arytmie. Metoda je aplikována na dospělou populaci, stejně tak je aplikovaná v oblasti pediatrie,“ uvedl Číhalík.  Spoluautorkou byla Eva Klásková z Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.