Nové prostory na neurologii budou sloužit pacientům i medikům

Vyšetřovna pro pacienty s roztroušenou sklerózou.
Foto: Pavel Konečný
středa 16. dubna 2014, 13:01 - Text: Pavel Konečný

Olomoucká fakultní nemocnice otevřela nové prostory Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění. Jsou přínosem pro pacienty, ale i pro studenty medicíny.

„Onemocnění centrální nervové soustavy jsou zpravidla provázena potížemi s hybností a právě s ohledem na to jsme se snažili naše centrum modernizovat. Pacienti mají nyní k dispozici čtyři nové vyšetřovny, elektrofyziologickou a likvorovou laboratoř pro diagnostiku a vyhodnocování snímků zhttp://www.zurnal.upol.cz/lf/zprava/clanek/nove-prostory-na-neurologii-budou-slouzit-pacientum-i-medikum/magnetické rezonance,“ uvedl přednosta neurologické kliniky Petr Kaňovský.

Jak jej doplnil děkan lékařské fakulty Milan Kolář, mezi studenty medicíny je o neurologii značný zájem. „Nové prostory jistě povedou i ke zkvalitnění výuky a výchově nové generace lékařů,“ podotkl Kolář.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému – mozku a míchy, které negativně ovlivňuje řízení celé řady tělesných, mentálních i psychických funkcí.

Spouštěčem bývá zánět s autoimunitní reakcí. Roztroušená skleróza je nevyléčitelná nemoc, její průběh se ale dá ovlivnit zejména při časné diagnostice. „Při nasazení biologické léčby do čtyř týdnů od diagnózy, což je nově i zákonný termín. Ještě se nám nestalo, že bychom termín nestihli,“ uvedl primář Pavel Otruba.

 „Léčba zahrnuje moderní terapeutické postupy včetně biologické léčby, která je nákladná, ročně přijde až na tři sta tisíc korun. U mladých nemocných ale oddaluje invaliditu a umožňuje jim zapojit se do běžného života,“ popsal profesor Jan Mareš, vedoucí lékař Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění.

Olomoucké pracoviště je vedle pražské Všeobecné fakultní nemocnice jedním ze dvou předních center v Česku, která umožňují časnou diagnostiku a terapii roztroušené sklerózy. Kromě nových prostor za 1,5 milionu korun má i nové webové stránky.

V Česku trpí roztroušenou sklerózou zhruba 19 tisíc lidí. V olomouckém centru se v současné době léčí přes dva tisíce pacientů s tímto závažným onemocněním, výjimkou nejsou ani děti. Nejčastěji je onemocnění diagnostikováno u lidí mezi 20. a 40. rokem života.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.