Nejlepší SVOČ v republice? Na olomoucké medicíně

Nejsilněji obsazený ročník SVOČ.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 14. května 2014, 07:11 - Text: Pavel Konečný

Rekordních 110 prací, na kterých se podílelo kolem 170 studentů, zažila včera lékařská fakulta na 47. ročníku Studentské vědecké konference.

„Je to nejsilnější ročník, jaký fakulta zažila,“ shrnul při slavnostním vyhlášení proděkan Tomáš Papajík.

Vzhledem k velkému počtu přihlášených museli všichni vypracovat poster. A ty byly dlouho předem k dispozici na webových stránkách fakulty. Podle proděkanky Elišky Sovové nemá žádná jiná lékařská fakulta v republice SVOČ takhle precizně zorganizovanou. „Vybrat v každé sekci jen deset pro prezentaci, bylo to těžké, úroveň je skutečně vysoká,“ dodala Sovová.

Prezentovat své výsledky mohli i ostatní, ale už jen ve tříminutových intervalech. „Nejtěžší je právě příprava prezentace,“ zamyslel se student Vít Musil, který se zabýval Neinvazivní prenatální diagnostikou RhD a Kell genotypu plodu. „Kdo měl jen poster, předem věděl, že nevyhraje. Ale s tím jsme do toho šli,“ podotkl Musil. Sám měl k dispozici jen tři minuty.

Mezi kritéria hodnocení patřila nejen náročnost práce, kolik času strávil student s pacientem či jak hluboko se ponořil do problematiky a jak pracuje se statistickými hodnotami. „Samozřejmě jsme hodnotili i přednes a jak reaguje v diskusi,“ objasnil Jan Gregor za jednu z hodnotících komisí.

Při diskusi nad svou prací perlil Aleš Svoboda. „Očekával jsem to, protože to bylo ožehavé téma,“ prohlásil Svoboda, který se zaobíral medicínským právem v odborné práci Pochybení v lékařství. Vzhledem k tomu, že na své vystoupení dostal tři minuty, myslel si, že už je mimo soutěž. „Ani jedna otázka v diskusi mě nepřekvapila, byl jsem na všechno připravený, pracoval jsem na tom celý semestr,“ řekl Svoboda. Nakonec získal první místo v hodnocení studentské komise, což si při vyhlášení náležitě užil.

Při slavnostním vyhlášení, které je na fakultě společenskou událostí, soutěžící netuší, kdo z nich vyhraje. Vítězství tak často doprovází aplaus a pokřiky. „Nečekaly jsme to. Chirurgickou sekci ještě nikdy údajně nevyhrála práce z očního lékařství,“ řekla Petra Haluzová, která s kolegyní Evou Borišincovou prezentovala práci Sledování efektivity a bezpečnosti chirurgických technik při řešení odchlípení sítnice. Pracovaly na ní od ledna.

„Doufám, že práce budou mít dopad i na budoucnost studentů a ti nejlepší budou prezentovat naši fakultu i na dalších konferencích,“ uvedl proděkan Papajík.

Kromě odborné komise posuzovali práce i studenti mezi sebou. Podle organizátorky Jany Bouchalové měli celý den k dispozici hlasovací lístky, odměnu pak pro ně připravil Spolek studentů. Jména vítězů podle studentské komise jsou uvedena v závorce.

Vítězové

Sekce chirurgická

Petra Haluzová a Eva Borišincová

(Ján Švihra)

Sekce interní

Jan Bardoň

(Jan Bardoň)

Sekce klinická

Kateřina Vojkovská a Štěpán Hudec

(Kateřina Vojkovská a Štěpán Hudec)

Sekce teoretická

David Homola

(Aleš Svoboda)

Sekce zubařská

Veronika Kozakovičová a Tereza Sovová

(Natália Cyprichová, Adéla Teglová, Lenka Zábojníková)


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.