Nejhlubší kořeny na lékařské fakultě má rod Heřmanů

Setkání Radicés na lékařské fakultě.
Fotogalerie: Milada Hronová
sobota 18. dubna 2015, 18:15 - Text: Milada Hronová

Desítky absolventů lékařské fakulty se dnes vrátily do míst svých studií. Na druhém ročníku Radicés se letos ve velké posluchárně Teoretických ústavů rozhovořil především promoční ročník 1985, který si vybral téma Všechno je jednou poprvé.

„Setkání Radicés neboli Kořeny je určeno všem absolventům, studentům, lékařům a vyučujícím. Letos však poprvé padlo rozhodnutí, že jej bude vždy pořádat ten ročník, který se v daném roce nachází třicet let od promoce. Pořádající ročník si bude vždy i volit téma setkání,“ uvedla za organizaci akce proděkanka Eliška Sovová, sama absolventka z roku 1985.  

Postřehy absolventů a prohlídka

Během slavnostního setkání si absolventi vyslechli několik krátkých přednášek a postřehů svých spolužáků, včetně německých. Na téma Tam a zpátky (a to opakovaně) hovořil profesor Miroslav Heřman z radiologie, profesor Lutz Schaffranietz z Lipska pak promluvil o tom, co v životě anesteziologa znamená čas.

Za doprovodu děkana Milana Koláře se absolventi vrátili na místa, kde se dřív učili, s nadšením využili možnost prohlédnout si Teoretické ústavy včetně jejich nejnovějších prostor.

 „I když jsme si mnozí při studiích sáhli až na dno svých psychických a fyzických sil, věřím, že to pro většinu z nás bylo šťastné období,“ uvedl v úvodu setkání děkan Milan Kolář. Připustil však, že jej z představy, že by znovu usedl se svými spolužáky do lavic posluchárny, vždy vyléčí myšlenka, že by měl znovu složit zkoušku z anatomie. 

Lékařskou fakultu děkan prezentoval mimo jiné jako úspěšnou vědeckou instituci, patřící k nejvýznamnějším v Česku. „Děkuji vám za to, co jste doposud učinili, činíte a budete činit ve prospěch naší univerzity. Věřím, že všichni cítíme pocit odpovědnosti za fakultu, její rozvoj a další prosperitu,“ dodal Kolář.

Šťastné návraty ke kořenům

Lékařskou fakultu při Radicés navštívil i absolvent z roku 1957 Jaroslav Žádník. Působil několik let na interním oddělení v bruntálské nemocnici, poté 36 let na druhé interní klinice olomoucké fakultní nemocnice. Věnoval se gastroenterologii a diabetologii.

„Od mé promoce už brzy uplyne 58 let. Tehdy jsem hrál v extralize volejbal a se studiem jsem nechtěl nikdy skončit. Byl to úžasný, bezstarostný život,“ vzpomněl Žádník. Těšil se na možnost, že si prohlédne nové Teoretické ústavy.

Také Jana Švarcová se kromě setkání se spolužáky těšila především na návštěvu nových prostor lékařské fakulty. „Studia jsou pro mne synonymem mladého věku. Vzpomínám na ně ráda, i když jsme se museli neustále učit. Tehdy jsem bydlela na privátě ve Ztracené ulici. I dnes jsem tam zaparkovala a na Teoretické ústavy jsem šla stejnou cestou jako tehdy,“ uvedla gynekoložka z Hranic.

K porodnictví a gynekologii ji nasměroval otec kamarádky, který byl tehdy ředitelem nemocnice. „V době studií se mi líbily snad všechny obory medicíny, nejraději bych pracovala v Africe, ale tehdy to nešlo,“ dodala Švarcová, absolventka pořádajícího promočního ročníku 1985. 

Během dne organizátoři Radicés vyhodnotili i soutěž o rodinu s nejvíce absolventy na lékařské fakultě. Vyhrál ji rodinný klan Heřmanů, který má v nepřímé linii deset a v přímé linii šest osob, které absolvovaly lékařskou fakultu. Cenu v podobě fakultního vína převzal profesor Miroslav Heřman z Radiologické kliniky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.