Na hybridní operační sál mohou i studenti medicíny

Hybridní operační sál olomoucké fakultní nemocnice.
Foto: Pavel Konečný
pátek 9. listopadu 2012, 16:10 - Text: Pavel Konečný

Olomoucká fakultní nemocnice začala pro pacienty s chorobami kardiovaskulárního systému používat hybridní operační sál. Po pražském IKEM a brněnské nemocnici jde o třetí zařízení v Česku.

„Kombinace neinvazivních a chirurgických metod, kterou umožňuje špičkové vybavení hybridních sálů, je považována za nejlepší cestu, jak co nejúčinněji a nejhospodárněji pacienta léčit,“ řekl profesor Petr Bachleda, přednosta II. chirurgické kliniky.

Sál pro hybridní výkony podle něj spojuje výhody sterilního prostředí klasického chirurgického sálu a špičkové zobrazovací techniky. „Hybridní sál je vybaven i angiolinkou, jejíž plovoucí deska slouží zároveň jako operační stůl,“ vysvětlil Bachleda. Pacient tak vlastně leží na rentgenu, který neustále přenáší vnitřní obraz na velkoplošné monitory.

Pro mediky samozřejmost

Nově otevřený hybridní sál slouží také výuce studentů lékařské fakulty od čtvrtého do šestého ročníku. „Snažíme se studentům prezentovat nejnovější trendy a technologie. Tady jsme schopni ukázat, že kombinace jednotlivých lékařských oborů a kombinace výkonů jsou efektivnější a bezpečnější pro pacienta,“ uvedl kardiolog docent Miloš Táborský. Podle něj se podobný přístup stane pro nové lékaře samozřejmostí.

S tím je spojena i tvorba materiálů pro výuku, učebnice propedeutiky vnitřního lékařství, která bude moderně zobrazovat veškeré trendy vnitřního lékařství včetně kardiologie. Té se bude věnovat i interaktivní učebnice.

Nový sál přišel na 80 milionů korun. Pětaosmdesát procent nákladů hradila Evropská unie. Lékaři předpokládají, že „hybridní“ výkon v něm budou při operaci za rok potřebovat tři stovky pacientů. Dvojnásobně vyšší využití pak poskytne i pro klasické chirurgické operace.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.