Mladí adepti lékařské vědy prezentovali výsledky své vědecké práce

Zahájení studentské vědecké konference proběhlo ve Velké posluchárně Teoretických ústavů LF.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 20. května 2016, 07:25 - Text: Velena Mazochová

Více než stovku soutěžních prací přihlásili letos studenti lékařské fakulty na 49. konferenci studentských vědeckých prací. První tři místa v každé ze šesti kategorií odměnila fakulta mimořádným stipendiem. Vítězové budou svou alma mater reprezentovat v celostátním kole na podzim v Brně.

„Jsem nadšen, že se studentské vědecké konference účastní tolik studentů. Svědčí to nejen o kvalitě našich posluchačů, ale i o vysoké úrovni celé lékařské fakulty, která patří v oblasti vědy a výzkumu k nejvýkonnějším. Je tomu tak i díky vám. A jak se tak na vás dívám, vidím zde budoucí docenty a docentky, profesory a profesorky, možná i děkanky a děkany,“ uvedl k účastníkům při zahájení konference děkan Milan Kolář.

Studenti prezentovali výsledky své vědecko-výzkumné práce v sekcích klinických, chirurgických a interních oborů, teoretických preklinických oborů a zubního lékařství. Samostatná sekce byla věnována soutěžním pracím studentů anglického studijního programu General Medicine. V každé z nich odborné komise vyhodnotily tři nejlepší práce, oceněné mimořádným stipendiem sedm, pět a tři tisíce korun za první, druhé a třetí místo.

Vítězkami letošního ročníku studentské vědecké konference v chirurgické, interní a klinické se staly Hana Jugová, Tereza Šustková a Nikol Rušarová. V kategoriích teoretické a preklinické obory, zubní lékařství a General Medicine se na prvních místech umístily dvoučlenné týmy - Veronika Moškořová a Nela Tatranská, Jakub Kania a Michal Přibyl a Daniel Ahmed Ghafoor a Naveen Sunny. Všichni si spolu s první cenou odnesli také nominace do zářijového celostátního kola studentské vědecké a odborné činnosti (SVOČ), která se letos uskuteční na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Hojnou účast studentů zapojených do vědecké činnosti považuje děkan Milan Kolář za slibný příslib do budoucna. „Jsou to ti, kteří vedle náročného studia ještě navíc zvládají vědecko-výzkumnou práci, a dělají tak v rámci vědy první krůčky. Získávají hlubší znalosti v oborech, které je nejvíce baví, vědí, co je vědecká práce, jaká jsou její pravidla a zásady. Už teď se poměrně výrazně profilují, protože jejich práce jsou navázány na vědecko-výzkumné projekty jednotlivých fakultních pracovišť. Právě z nich se budou generovat příští vědci,“ zdůraznil děkan.

Studentské vědecké síly se podílejí na vědecké činnosti ústavů a klinik lékařské fakulty v rámci jejich výzkumných projektů. Konkrétní témata pro SVOČ vypisují jednotlivá pracoviště každý rok. Celoroční studentskou vědeckou činnost odměňuje fakulta stipendiem ve výši čtyř tisíc korun. Jednou z podmínek je právě aktivní účast na studentské vědecké konferenci.

Přehled vítězných prací ZDE.

Hlasování studentů ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.