Mikrobiolog Hájek převzal dvojí ocenění

Profesor Václav Hájek.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 17. října 2013, 15:28 - Text: Pavel Konečný

Profesor Václav Hájek se dnes stal čestným členem Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii. Titul mu byl udělen za celoživotní práci na Kongresu klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie, který se koná v Olomouci.

„Je to pro mě ctí a velmi si toho vážím,“ řekl auditoriu Hájek. Medicínu absolvoval na Univerzitě Karlově, v Olomouci působil od roku 1963. „Nejdříve jsem byl rok na patologické anatomii, poté jsem přestoupil na mikrobiologii k profesoru Maršálkovi, což jsem si velmi přál,“ uvedl Hájek.

Medaile univerzity

Jako překvapení dostal i druhé ocenění, pamětní medaili Univerzity Palackého. „Je za všechny generace mikrobiologů, včetně mě, protože vy jste mě k ní v roce 1984 dovedl,“ prohlásil děkan lékařské fakulty Milan Kolář, když medaili v zastoupení rektora předával.

„On byl vždycky pilný student, ale je škoda, že jsme se rozcházeli v tom profesionálním zaměření, on na antibiotika, já na stafylokoky. Ale pracovali jsme vedle sebe spolu, rád na to vzpomínám,“ usmíval se v předsálí Hájek.

Děkan Kolář byl u profesora Hájka pomocnou vědeckou silou. „Byl vynikající kantor, naučil mě metodologii vědy, to mám všechno od něj. Dodnes mám schované své první práce, které mi opravoval a některé jeho výrazy, že text vědecké práce musí být jako horský potůček, který skáče po kamínkách. To používám u svých studentů dodnes i já. Je to takový jeho otisk v generaci mikrobiologů,“ zavzpomínal Kolář.

Pokles účinku antibiotik v sobotu

Třetím a posledním uděleným oceněním byla Cena Karla Rašky, kterou si za odborný článek Záchyt kmenů Burkholderia cepacia komplex ve Fakultní nemocnici Olomouc odnesla Magdalena Chromá, Vytvořila jej společně s Vojtěchem Hanulíkem a dalšími kolegy.

Kongres klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie sdružuje tři obory, které mají k sobě blízko. Spojují je mikroorganismy – bakterie, viry a kvasinky. „Každý se na to dívá z jiného úhlu pohledu, ale náš cíl je stejný, správná diagnostika a následně správná terapie,“ uvedl Kolář.

Třídenní program čítá 120 přednášek a odborných sdělení pro 300 účastníků z Česka a Slovenska. Trvá až do soboty, kdy se bude zabývat etickými a právními dopady bakteriální rezistence, tedy poklesem účinku antibiotik.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.