Medvídkem proti strachu z lékařů

Medvídek právě prodělává operaci slepého střeva.
Foto: Martin Višňa
sobota 13. dubna 2013, 07:30 - Text: Martin Višňa

Zmírnit strach dětí z návštěvy lékaře prostřednictvím hry. Takový je hlavní cíl Nemocnice pro medvídky, aktivity organizace International Federation of Medical Students Association (IFMSA), která sdružuje studenty medicíny ve více než stovce zemí světa.

„Děti se dostávají do role rodiče pacienta, kterým je jejich oblíbený plyšák, a mohou beze strachu přihlížet základním vyšetřením, jež jsou na hračce prováděna. Spolu s tím také přijímají určitou zodpovědnost a uvědomí si důležitost a nutnost návštěvy lékaře nebo nemocnice. Snáze tak zjistí, že cílem lékaře není ubližovat, ale naopak pomoci,“ popsala Adéla Chmelařová, jež projekt v olomoucké pobočce IFMSA koordinuje společně s kolegyní Kateřinou Bradáčovou. 

Nemocnice pro medvídky se zaměřuje na předškolní děti, které si pro svého plyšáka vymyslí nemoc nebo úraz. S tím poté zamíří k obvodnímu lékaři na vyšetření. Odtud pak jejich kroky míří na rentgen, ošetřovnu nebo do lékárny. Součástí je také zubní ordinace a na závěr programu je připravena společná operace plyšového medvěda. „Navštívíme dvě tři školky za měsíc, podle zájmu. Potřebné věci přitom dostáváme darem nebo je sháníme, kde se dá,“ dodala Chmelařová.

Děti jsou dle ohlasů z aktivity nadšené. „Je to pěkné. Františka bolela noha. Doktorka ho zkontrolovala a doporučila mu hodně odpočinku a čaj. Chtěl bych mít takovou hodnou paní doktorku,“ ohodnotil návštěvu mediků v Mateřské škole Čajkovského v Olomouci pětiletý David.

Podle Chmelařové ale děti také mnohdy dokážou až šokovat. „Jednou mi chlapeček nahlásil, že jeho méďa má zmrzlý mozek. Když jsem se ho zeptala, jak by ho vyléčil, odpověděl, že kladivem,“ vyprávěla koordinátorka.

Nemocnice pro medvídky ovšem není záležitost pouze uzavřených kolektivů ve školkách. Tým mediků bude pro hračky ordinovat také 8. května na Korunní pevnůstce v rámci Majálesu Univerzity Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.