Medikům slouží nové simulátory v Centru základních výkonů ve zdravotnictví

První odběr krve.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 10. listopadu 2014, 07:54 - Text: Pavel Konečný

Od nového semestru získávají olomoučtí medici základní dovednosti v nově založeném Centru základních výkonů ve zdravotnictví. To je vybaveno speciálními maketami a simulátory za víc než jeden milion korun.

„Studenti se zde učí jak podávat transfúzi, umělou výživu, nebo jak provést odběr krve u pacienta. Učí se i podávání léků, aplikaci injekcí či přípravě pacienta k invazivním výkonům. Jsou to úkony, které často vykonávají sestry, ale lékař je musí znát. Nejen kvůli kontrole, ale často je provádí on sám a oba musí být vzájemně zastupitelní,“ popsala odborná garantka Centra Jana Marečková.

První odběr

„Výuku mají medici tři dny v týdnu, čtyřikrát po třech hodinách,“ uvedla za vyučující Veronika Aplová. Podle ní si studenti navíc osvojí i základy hygieny a manipulace se sterilním materiálem.

„Dezinfekce se nanáší jen jednou a tímto směrem,“ nabádá Aplová studentky, které se z makety lidské ruky chystají poprvé odebrat krev. Nejvíce se daří dívkám, které s odběrem nemají žádnou zkušenost. „Bylo to zajímavé, nikdy jsem nic podobného nedělala a povedlo se to. Napoprvé. Jsem překvapená, jak je dobře poznat, kdy jsem v žíle,“ svěřila se Katarína Gážiková. Přitakávala i Barbora Baštinská. „Cítíte, že jste v té trubičce, vlastně v žíle a žíly jsou i dobře viditelné,“ vysvětlila.

Paradoxně se krev nedaří odebrat Kristýně Inderské. „Přitom jsem už byla na klasické sesterské praxi v chirurgické ambulanci u nás ve Frenštátě. Krev jsem brala docela často, proto mě překvapilo, že se mi to nepovedlo na figuríně,“ posteskla si.

Skvělý nácvik před praxí

Kromě paží mají medici k dispozici i hýždě, stehna. Technické simulační modely používají poprvé. 

Podle Aplové jsou simulační modely naprosto bezvadné. „Možnost vyzkoušet si vše před tím, než půjdou na živého člověka, a mít představu jak to bude probíhat, je pro mediky neocenitelné. Ale skutečná ruka může reagovat jinak,“ řekla Aplová.

Centrum základních výkonů ve zdravotnictví slouží víc než dvěma stovkám českých i zahraničních studentů druhého ročníku všeobecného lékařství. Získané zkušenosti po roce prověří jejich letní praxe v ambulancích a nemocnicích. Výuku vedou zkušené sestry – absolventky Učitelství odborných předmětů pro zdravotnické školy. Vedoucí centra je Kateřina Ivanová, která je zároveň přednostkou Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.