Medici zaučovali gymnazisty v první pomoci

Nácvik první pomoci.
Foto: Jan Strojil
středa 6. února 2013, 14:52 - Text: Martina Šaradínová

Studenty hejčínského gymnázia by již v budoucnu nemělo zaskočit poskytování první pomoci. Zhruba stovka jich totiž absolvovala praktický kurz, který připravili posluchači lékařské fakulty. Své mladší kolegy učili například uložení pacienta do stabilizované polohy či resuscitaci malého dítěte.

Záštitu nad kurzem převzal předseda akademického senátu olomoucké lékařské fakulty a někdejší student gymnázia Jan Strojil. Připomněl, že olomoučtí medici patří mezi světovou špičku a pravidelně se umisťují na předních místech profesionálních soutěží záchranářů. „Doufám, že tato praktická ukázka studenty připraví na situaci, do které se může dostat kdokoliv třeba odpoledne cestou domů ze školy. Deset minut nácviku s figurínou je lepší než dvouhodinová přednáška,“ uvedl Strojil.

Studenti na devíti stanovištích prakticky nacvičovali řešení různých situací, od uložení pacienta do stabilizované polohy přes uvolnění dýchacích cest až po ovládání automatického defibrilátoru. Naučili se také jak pomocí správného úchopu transportovat těžkého pacienta či jak bezpečně otočit osobu s poraněním páteře.

Praktický nácvik ocenili gymnazisté i jejich učitelé. „Podobných akcí by mělo být více, aby takovýmto kurzem mohli projít všichni žáci školy,“ uvedla pedagožka gymnázia Jana Chromá.

Kurz ve spolupráci se Spolem mediků zorganizovalo občanské sdružení Asociace absolventů Gymnázia Olomouc-Hejčín, které sdružuje bývalé studenty gymnázia a pořádá společenské i odborné akce pro studenty současné. V minulosti asociace například nakoupila pro studenty nové učebnice. Letos se koná pilotní projekt mentoringu, kdy absolventi pomáhají maturantům s volbou vysoké školy.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.