Medici z Brazílie či Ománu sbírají zkušenosti v Olomouci

Zahraniční studenti si vyjeli na raftech.
Foto: IFMSA
pátek 19. července 2013, 09:31 - Text: Martina Šaradínová

Provoz v olomouckých nemocnicích, ale i zajímavosti města či další tuzemské pamětihodnosti poznávají v těchto dnech dvě desítky mediků z celého světa. Účastní se měsíční výměnné stáže, kterou zajišťuje mezinárodní studentská organizace IFMSA (International Federation of Medical Student's Associations). Program pro ně připravují dobrovolníci z lékařské fakulty.

Pro prázdninovou návštěvu Olomouce se rozhodli posluchači lékařských fakult z Brazílie, Mexika, Tchaj-wanu, Ománu, Malty, Litvy a řady dalších zemí. „Pracují ve fakultní nebo vojenské nemocnici na odděleních, která si vybrali. Největší zájem měli o chirurgii. Dva zájemci zvolili vědecké stáže. Většina studentů si pochvaluje vstřícné chování ze strany zdejších lékařů i pacientů, mohou asistovat u různých zákroků,“ uvedla studentka lékařské fakulty Veronika Pargačová patřící mezi dobrovolníky, kteří se o zahraniční studenty starají.  

Přestože velká část účastníků výměnné stáže se přihlásila nejprve do Prahy a kvůli velkému zájmu o hlavní město na ně Olomouc v podstatě zbyla, zdejší pobyt si chválí. „Je to díky opravdu bohatému programu, který pro ně připravujeme. Naplánovali jsme výlety do Ostravy, Kroměříže či okolí Olomouce, příští týden pojedeme do Prahy. Kromě toho jsme už byli na raftech, v lanovém centru, laser aréně a připravujeme další aktivity,“ objasnila Pargačová.

První skupina zahraničních studentů lékařských fakult bude v Olomouci do konce července. Závěrečná evaluace jasně prozradí silné i slabé stránky celého organizačního týmu. V srpnu přijede další skupina zhruba 30 studentů. Olomoučtí studenti na oplátku tráví část léta v zahraničí.

Mezinárodní federace asociací studentů medicíny je nezávislá apolitická instituce zastřešující 102 členských organizací s více než jedním milionem studentů lékařství z 94 zemí. V Česku působí na všech lékařských fakultách a v současnosti má její členská základna přibližně pět stovek aktivně zapojených studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.