Medici vytvořili na náměstí tlukoucí srdce

Zdravé srdce Hané v podání olomouckých mediků.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 19. září 2013, 18:17 - Text: Martina Šaradínová

Se zásadami zdravého životního stylu i základy první pomoci seznamovali dnes studenti lékařské fakulty zájemce na Horním náměstí během akcí Zdravé srdce Hané a Šňůra života. Ještě před tím ale z vlastních těl vytvořili tlukoucí srdce, které osvětový projekt symbolizuje.

„Nejlepší nemoc je ta, která nikdy nepřijde. Zdravé srdce Hané je akce, která je zaměřena na prevenci. Přeji nám všem, ať máme zdravé srdce a nemoci se nám vyhýbají,“ řekl v úvodu děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Akce se konala u příležitosti Světového dne srdce. „Scénář je prověřený lety, ale snažíme se vždy přidat něco nového. Letos to bylo zdravé vaření přímo na podiu,“ uvedla proděkanka lékařské fakulty Eliška Sovová. Během lekce vaření se kolemjdoucí například dozvěděli, jak se správně vaří kuskus nebo proč je prospěšné v kuchyni používat olivový a dýňový olej.

Veřejnost se mohla seznámit i s telemedicínou, aktivitou Nordic walking, bezplatně si nechat změřit plicní funkce či krevní tlak. Šňůra života se zaměřila na nácvik laické resuscitace – lidé si ji zkoušeli na takzvaných fantomech.

„Vždycky bychom měli začít sami u sebe. Nečekat, až nám doktor něco poradí, udělá, předepíše tabletku. Pochopení tohoto principu je hlavním cílem dnešního odpoledne. Pokud bychom podobnými akcemi pomohli zachránit byť jediného člověka, má to smysl,“ doplnila Sovová.

Mezi více než stovkou mediků, kteří se do hromadné prevence zapojili, byl i student čtvrtého ročníku Michal Janák. „Jsem tady poprvé, ale podílím se i na jiných formách popularizace medicíny. Kromě rozdávání propagačních materiálů mám na starosti měření tlaku. Je to pro mě přínosné, protože se tak mohu naučit již během studia komunikovat s lidmi a věci si zkoušet v praxi,“ vysvětlil svoji účast Janák.

Zdravé srdce Hané i Šnůru života pořádá univerzita spolu s Nadačním fondem Pro srdce Hané, městem Olomouc a fakultní nemocnicí. Koná se i díky podpoře projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP). 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.