Medici sesbírali plyšáky, Mikuláš je rozdal dětem

Medici na Mikuláše obdarovali plyšáky nemocné děti.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 6. prosince 2013, 12:09 - Text: Martina Šaradínová

Radost, překvapení a někdy i mírné obavy vzbuzovala včera u pacientů na dětské klinice fakultní nemocnice návštěva Mikuláše s čerty a anděly. Do kostýmů se oblékli studenti lékařské fakulty, kteří kromě voňavých perníčků rozdávali nemocným pro potěšení i plyšové medvídky, pejsky či sluníčka. Medici zavítali i na oddělení geriatrie.

„Je to tradiční akce. Po celý listopad sbíráme plyšáky a někteří napečou a ozdobí perníčky. Na Mikuláše je rozdáme pacientům. Letos jsme shromáždili skoro dvě stovky plyšáků, počet vybraných hraček se každoročně zvyšuje,“ uvedla Eva Mnacakanová z pořádajícího Spolku mediků.

Jeden z plyšáku původně přicestoval z Rakouska

Až z rakouského Gratzu pocházela původně jedna z plyšových hraček, jíž se ve prospěch pacientů vzdala studentka druhého ročníku všeobecného lékařství Marika Nesvadbová. „Hnědého plyšového pejska jsem dostala asi před sedmi lety od studentky z výměnného pobytu. V poslední době ležel na poličce bez užitku, tak jsem si řekla, že by mohl udělat radost nějakému nemocnému dítěti,“ prozradila studentka. Pro dobrou věc „obětovala“ i další dva chlupáče, které v minulosti dostala od rodiny.

Hmatatelné vzpomínky na taneční v podobě chodícího plyšového psa se dobrovolně zbavila studentka Veronika Moškořová. „Dal mi ho před čtyřmi lety kamarád v tanečních na koloně. Můj úplně nejoblíbenější plyšák to nebyl, ale ráda jsem ho měla. Vzdala jsem se ho snadno, vždyť je to pro dobrou věc. Třeba bude mít někdo větší radost,“ uvedla studentka, která se sbírky plyšáků zúčastnila poprvé. V přestrojení za anděla pak s kytarou v ruce pacientky dětské kliniky obveselovala písničkami. 

Mikuláš i čert měli premiéru

Do role Mikuláše se vůbec poprvé dostal Ondřej Sovják, jemuž největší starosti dělala padající mitra. „Přemýšlel jsem předem, co mám dětem říkat, ale na nic kloudného jsem nepřišel. Nakonec jsem musel improvizovat,“ připustil medik. Zatímco Mikuláš s anděly byli na pokojích vítáni, čerti v některých případech museli ven na chodbu. Jeden z pekelníků se netajil tím, že pobavit malé pacienty není tak úplně snadné. „Čerta dělám úplně poprvé a musím říct, že improvizace je docela složitá. Je těžké dělat čerta naplno, když před sebou máte nemocné děti,“ řekl přestrojený medik David Halata.

Básničku o vánočním stromečku po úvodních rozpacích před mikulášskou návštěvou zvládla malá Ivetka. Za odměnu si vybrala plyšového psa. „Ještě nevím, jak se bude jmenovat. Čertů jsem se trochu bála,“ svěřila se holčička.

Sbírka plyšových hraček patří na lékařské fakultě k tradičním akcím. Zapojují se do ní nejen studenti, ale i pedagogové a lékaři v nemocnici. Zbylé hračky poputují na dětskou kliniku do Ostravy. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.