Medici se díky císařovně naučí rodit děti

Přednosta Radovan Pilka a děkan Milan Kolář (zleva), přestřihli společně pásku jako pupeční šňůru.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pondělí 26. ledna 2015, 14:05 - Text: Pavel Konečný

Lékařská fakulta dnes slavnostně zprovoznila porodnický simulátor, který je druhým v republice. Medici začnou model rodičky používat při výuce příští týden.

„Fantomy jsou pro zkvalitnění výuky důležité. Současná medicína vyžaduje praktickou výuku, ale rodičky zároveň vyžadují na porodním sále intimitu,“ objasnil děkan Milan Kolář vznik nové výukové místnosti v Centru telemedicíny, simulátorů a praktických dovedností (Centesimo). Přišla zhruba na dva miliony korun.

Více než 16 porodů

Model rodičky dostal jméno Maruška po císařovně Marii-Terezii, která byla známá svými 16 porody. Novinářům dnes předvedla porod koncem pánevním a přivedla na svět Josífka.

„Výuka na fantomech je dnes moderním trendem všech významných lékařských fakult na světě,“ uvedl Radovan Pilka, přednosta porodnicko-gynekologické kliniky. Část návyků se podle něj dá získat na fantomech také proto, že dobře simulují realitu. „Imituje krvácení i odtok plodové vody. Fantom je napojen na počítač a modeluje tep a dech rodičky a imituje i zvukové projevy. Ty jsou pro porodníka důležité, ze zvukových vjemů si musí vybrat jen to, co je pro porod potřebné. Nekorespondují totiž s klinickou situací,“ vysvětlil Pilka.

Torza pro složitější případy

Kromě Marušky mají medici k dispozici i dvě mechanická pánevní torza. Právě na jednom z nich ukázal lékař a odborný asisten Karel Huml složitější klešťový porod.

„Používá se ve chvíli, kdy hrozí hypoxie plodu, tedy nedostatek kyslíku, a klesá jeho srdeční frekvence. Jde o to, porod co nejrychleji dokončit,“ objasnil Huml. Podle něj vyžadují klešťové porody nejvíce erudice a správné načasování. Proto je dobře, že si je mohou medici natrénovat na fantomech. „Učit se při porodu v reálu, je už pozdě,“ poznamenal.

Huml má za 15 let praxe za sebou stovky porodů. K atestaci přivedl několik lékařů a odrodil i své tři děti a děti kamarádů. „Každý porod je jedinečný. Jsou i takové, které stojí pár let života, ale zatím vše dobře dopadlo. Právě proto jsou fantomy užitečné,“ dodal Huml.

Prvním simulátorem v Centesimu byl model pojmenovaný Simir. Už rok se na něm vyučuje urgentní medicína. Zhruba za další rok dorazí do centra simulátory pro výuku chirurgie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.