MediCafé: Nevíte? Chovejte se jako diabetik

Rudolf Chlup. Přední český diabetolog.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 15. listopadu 2012, 14:21 - Text: Martin Višňa

Kavárna Amadeus v Arcidiecézním muzeu se včera proměnila na MediCafé. U příležitosti Světového dne diabetu promluvil o tomto onemocnění přední český diabetolog Rudolf Chlup.

„Šance, že v této skupině najdeme alespoň jednoho diabetika, který o tom neví, je velmi vzrušující,“ narážel v průběhu večera docent lékařské fakulty na fakt, že v České republice zhruba čtvrt milionu lidí netuší, že trpí cukrovkou.

Proto také na sedm desítek návštěvníků hned při příchodu čekalo překvapení. Zdravotní sestry z fakultní nemocnice téměř každému změřily glykemii, tedy množství cukru v krvi. Zároveň se zaškolením do užívání glukometru také nabídly něco sladkého na zub – medový dort či zmrzlinový pohár.

Hodinu po konzumaci se zjišťování hladiny krevního cukru opakovalo. Diabetik se však v obecenstvu, tvořeném především studenty medicíny a seniory, nenašel. „Objevily se pouze zcela ojedinělé vzestupy, jeden na 7,1 milimolu na litr krve za hodinu,“ komentoval výsledky opakovaného měření docent Chlup s tím, že nejde o nijak závažnou hodnotu. Navíc upozornil, že glukometry nejsou zcela přesné.

Základem je glykemický profil 

Normální hodnota glykemie na lačno je do 6 milimolů, zvýšená ještě není znamením onemocnění. „Teprve ti, co mají na lačno hodnotu 7-10, a to nejméně ve dvou samostatných dnech, tak jsou příslušníci skupiny s diabetem,“ řekl Chlup. 

„Pokud si někdo není jistý, jestli má diabetes, tak není nic jednoduššího, než aby se choval, co se týče životosprávy, že ho opravdu má,“ dodal. Základem léčby diabetu je podle něj glykemický profil, tedy časté zjišťování hladiny glykemie. „Proto jsme také umožnili, aby si každý, kdo v tom najde zalíbení, odnesl glukometr domů.“ 

Měřením krevního cukru tak byla přednáška rozdělena do dvou částí. V té první se Chlup věnoval především historickému vývoji v oblasti diabetologie, ve druhé pak navázal představením moderních postupů a pomůcek, jako jsou inzulinové pumpy, pera nebo výše zmíněné glukometry. Na příkladech různých potravin také laskavým tónem a s humornými vsuvkami objasnil termín glykemický index a k čemu je tento ukazatel, který se na obalech některých začíná objevovat, dobrý. 

I sestra je důležitá

Na závěr pak docent Chlup představil jednu z přítomných zdravotních sester, Zdenku Vachutkovou. „Lékař pacienta vyšetří, ale sestra s ním tráví mnohem více času. Sestra pacienta vidí se vším všudy, pozná každou jeho bolest, každou újmu,“ přiblížila Vachutková svoji praxi.

V nemocnici spolu pracují s diabetiky na inzulinové pumpě. „Jde o nejběžnější, nejlepší péči, ale pacienti musí dobře vědět, co mohou jíst, jak se můžou chovat, jak pumpu ovládat,“ uvedla sestra.

Společně poté čelili dotazům posluchačů. Mimo jiné zazněl dotaz na důležitost pohybové aktivity pro diabetiky. „Fyzická zátěž snižuje glykemii, ale pouze když je v těle aspoň trocha inzulinu, tedy u kompenzovaného diabetu. Nahradit inzulin zcela fyzickou zátěží nejde,“ reagoval odborník. Aby měla tato zátěž smysl, měla by být pravidelná, aspoň deset minut denně.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.