Luklův kardiologický den: trendy a nové postupy v praxi

Ilustrační foto: 123rf
čtvrtek 9. října 2014, 07:15 - Text: Milada Hronová

Pět stovek lékařů a sester hovořilo včera o novinkách v kardiologii. Do Olomouce přijeli na Luklův kardiologický den.

„Letošní největší novinkou je snaha o integraci. Nechceme kardiologii separovat od jiných oborů, neboť příčiny kardiologických příhod mají široké souvislosti spojené s obory vnitřního lékařství,“ uvedl Miloš Táborský, přednosta I. interní kardiologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice.

Během dne zazněly příspěvky o vzájemném vztahu plicních a kardiovaskulárních onemocnění, chronickém onemocnění ledvin a souvisejících kardiovaskulárních komplikacích či o gastroenterologických a kardiologických vztazích.

Stěžejním hostem diskuse o kardiologických postupech byl Nikolaos Dagres. „Šlo především o témata spojená s kardioverzí, tedy zákrokem používaným k léčbě některých arytmií. Hovořilo se o změně srdečního rytmu a monitorovacích novinkách. Právě Dagres publikuje v tomto směru excelentní příspěvky v renomovaných světových periodicích,“ dodal Táborský.

Oba lékaři studovali doktorský studijní program v Německu a několik let strávili na kardiologickém pracovišti v Lipsku.  „Spolupracujeme už více než deset let a rád bych, aby se naše spolupráce v oblasti kardiologie ukotvila i meziuniverzitně,“ řekl Táborský.

Organizátoři kongresu každoročně reflektují nové poznatky a nová studia. Snaží se o to, aby se evropské trendy co nejdříve transformovaly do znalostí lékařů. Letošní poznatky pocházejí zpravidla z evropského kardiologického sjezdu, který se uskutečnil v Barceloně.

O současných vzdělávacích možnostech mediků hovořila i proděkanka lékařské fakulty Eliška Sovová, která ve svém příspěvku zdůraznila nutnost větší praxe při akutních situacích a zmínila nový vyučovací předmět Akutní stavy v medicíně, v němž jsou využívány simulátory.

Pátý Luklův kardiologický den pořádala Lékařská fakulta Univerzity Palackého,  Fakultní nemocnice Olomouc a Národní telemedicínské centrum ve spolupráci s Českou lékařskou komorou a Českou asociací sester.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.