Luklův kardiologický den doplnily přímé přenosy z operačních sálů

Přímý přenos z operačních sálů na kongresu kardiologů.
Fotogalerie:Milada Hronová
středa 7. října 2015, 08:02 - Text: Milada Hronová

Arytmologie, srdeční selhání, léčba chlopenních vad, to jsou jen některá témata, kterým včera věnovalo pozornost více než pět set účastníků Luklova kardiologického dne. Program šestého ročníku kardiologické konference doplnily i tři unikátní přenosy špičkových zákroků kardiochirurgů Fakultní nemocnice Olomouc.  

 „Například blok věnovaný srdečnímu selhání nebyl jen tradiční prezentací farmakologické léčby. Lékařka Marie Lazárová z I. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc ukázala prostřednictvím přímého telemedicínského přenosu kolegům v sále, jak pracuje s pacientem v centru pro léčbu srdečního selhání, “ řekl Miloš Táborský, přednosta I. interní kardiologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice. Přímé přenosy z operačních sálů se podle něj pak věnovaly i možnostem šetrných výměn aortálních chlopní, například živé implantaci katetrizační náhrady aortální chlopně pomocí takzvané tavi metody.

 „Právě u této implantace jsme s využitím telemedicínského přenosu chtěli zdůraznit dostupnost zákroku v olomouckém regionu. Ve Fakultní nemocnici Olomouc jej letos podstoupí 35 pacientů, v příštím roce počítáme s 50 pacienty,“ doplnil kardiolog Táborský.

Podle něj se organizátoři kongresu každoročně snaží seznámit lékaře s nejnovějšími poznatky a trendy, kterými se evropská i světová medicína ubírá.

Letošní Luklův kardiologický den otevřel slavnostní přednáškou Robert Hatala, přednosta Kardiologické kliniky Národního ústavu srdečních a cévních nemocí.

Ve své řeči Hatala vzpomněl na pětatřicetileté výročí, kdy byl poprvé do lidského těla implantován defibrilátor, přístroj, který se používá k léčbě srdečních arytmií a prevenci náhlé srdeční smrti.  Hovořil o nutných kritériích pro vhodný výběr pacientů k takové implantaci, o současných přínosech i o komplikacích přístroje. Zmínil také nárůst počtu nemocných s defibrilátorem a v této souvislosti i o potřebě diskuse na téma jeho deaktivace. Při příležitosti svého životního jubilea dostal od organizátorů akce i dort ve tvaru srdce.

Konference nabídla program i pro zdravotní sestry a přednáškové odpoledne pro pacienty. Uskutečnilo se den před konferencí samou s názvem Pohyb a zdravý životní styl, nedílná součást prevence kardiovaskulárních onemocnění

Šestý Luklův kardiologický den pořádala Fakultní nemocnice Olomouc, Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Národní telemedicínské centrum ve spolupráci s Českou lékařskou komorou a Českou asociací sester. Telemedicínský přenos zajistil štáb audiovizuálních služeb z univerzitního oddělení komunikace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.