Lékařská fakulta otevřela špičkové výukové centrum Aesculap Akademie

Slavnostního přestřižení pásky se ujali (zleva)primátor Olomouce Antonín Staněk, přednosta I. chirurgické kliniky Čestmír Neoral, člen vedení Skupiny B. Braun Alan Munteanu a děkan lékařské fakulty Milan Kolář.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 21. dubna 2016, 13:04 - Text: Velena Mazochová

Nejmodernější přístrojové vybavení simulující operační výkony budou moci využívat medici a postgraduální studenti lékařské fakulty v novém výukovém centru Aesculap Akademie. Nácvik chirurgických dovedností, ke kterým se při asistenci na operačním sále nedostanou, jim umožní špičkové simulátory a další unikátní zařízení tréninkové laboratoře. První kurzy v rámci postgraduálního vzdělávání odstartují už v květnu, od nového semestru se naplno rozběhne výuka mediků.

Aesculap Akademie sídlí v prostorách Teoretických ústavů a tvoří jej přednášková místnost, zázemí pro přípravu výukových a biologických materiálů a tréninková laboratoř, jejíž hlavní součástí jsou simulátory pro laparoskopické operace a sada trenažérů. Díky novým technologiím si studenti budou moci vyzkoušet kompletní řadu postupů a výkonů od vyšetření a základních technik šití až po simulaci otevřené operativy.

„Budou trénovat základní orientaci, bimanuální zručnost a nakonec provedou například laparoskopické odstranění žlučníku. Na konci edukační řady je zde špičkový simulátor, který umí zpětně vyhodnotit nejen výsledek operace, ale i výkonnostní pokrok operatéra,“ vysvětlil přednosta I. chirurgické kliniky Čestmír Neoral. Jako hlavní iniciátor myšlenky vzniku Aesculap Akademie zdůraznil také šanci, kterou fakulta získává pro výchovu nové generace chirurgů. „Osobně jsem si dal za cíl přitáhnout k chirurgii mediky v šestém ročníku, aby poznali, co obnáší, získali k ní užší vztah a vnímali ji jako poslání,“ objasnil Čestmír Neoral.

Výjimečnost nového výukového centra v rámci České republiky i Slovenska spočívá podle děkana Milana Koláře především v jeho využití pro pregraduální i postgraduální výuku. „Představuje její jedinečnou syntézu a dokumentuje komplexnost vzdělávání na lékařských fakultách. Medici se zde v rámci výuky chirurgie naučí základní výkony, získají zkušenosti a návyky a poté budou coby naši absolventi pokračovat v postgraduálním studiu, v přípravě k atestaci a ke specializačnímu vzdělávání,“ zdůraznil Milan Kolář při slavnostním otevření nového výukového centra.

Získání nové infrastruktury pro edukační účely ocenil rektor Jaroslav Miller jako další vynikající podnět pro zvýšení kvality výuky na lékařské fakultě. „Jsou to vesměs technologie, které se vymykají naší fantazii a jak mne ujistil pan děkan, drží krok se světovým vývojem. Doufám, že přístroje, které si tady dnes můžeme ohmatat, budou studentům intenzivně sloužit a umožní jim získat další možnost přiblížit se praxi,“ uvedl rektor.

Aeskulap Akademie na lékařské fakultě navazuje na činnost Centra telemedicíny, simulátorů a praktických dovedností, které v prostorách Teoretických ústavů funguje již několik let. „Dá se zde trénovat urgentní medicína, pokračuje to přes porodnicko-gynekologické simulátory a nyní to končí na chirurgických. Obě centra tak tvoří jedinečný funkční celek, který svým vybavením a koncepcí patří k nejlepším pracovištím v rámci České republiky i Slovenska,“ vysvětlil děkan Milan Kolář.

Nové výukové centrum vzniklo ve spolupráci s Aesculap Akademií, vzdělávací institucí Skupiny B. Braun, která olomoucké pracoviště vybavila přístroji a materiálem pro praktické vzdělávání v hodnotě 1,5 milionů. Celkové náklady se vyšplhaly k deseti milionům korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.