Lékařská fakulta otevřela Centrum telemedicíny a simulátorů

Ukázka využití centra Centesimo.
Foto: FNOL
čtvrtek 12. prosince 2013, 15:19 - Text: Pavel Konečný

Pregraduální i postgraduální výchově bude sloužit nové Centrum telemedicíny a simulátorů (CENTESIMO), které dnes otevřela lékařská fakulta.

„Simulátory a telemedicína mají velkou budoucnost, zejména proto, že pomocí těchto moderních metod můžeme ukázat studentům klinické situace, které by v běžném provozu prakticky neviděli, a hlavně by si nemohli vyzkoušet, jak se v této situaci chovat,“ uvedl děkan Milan Kolář.

„Centesimo znamená latinsky vteřina a někdy právě vteřina rozhoduje o osudu pacienta,“ vysvětlila název centra proděkanka Eliška Sovová, která se podílela na vzniku pracoviště. Jeho hlavní součástí je simulátor SimMan 3G, kterého pracovníci centra pojmenovali Simír podle známé nesmrtelné postavy policisty v seriálu Kobra 11. „Simulátor jsme pořídili z prostředků Fondu rozvoje vysokých škol a jeho cena byla necelé dva miliony korun,“ doplnila Sovová.

Centesimo spojuje výuku akutní medicíny i resuscitace pro široký okruh zájemců. Jeho součástí je i VTEC (Výcvikové, tréninkové a edukační centrum). Ukázky reálné výuky nebo použití defibrilátoru předvedli lékaři Milan Adamus a Petr Hubáček z urgentního příjmu. Studenti pátého ročníku pak při simulaci oživili pacienta se závažnou srdeční arytmií. Předvedli se jako dokonale sehraný tým, který provedl následnou diagnózu a stanovil, jaká má být následná terapie.

V další etapě bude v rámci Centesima dobudováno chirurgické pracoviště a doplněny simulátory pro gynekologii.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.