Lékařská fakulta opět navýšila počet svých RIV bodů

RIV body olomoucké lékařské fakulty.
Koláž: Žurnál UP
čtvrtek 7. srpna 2014, 08:08 - Text: Pavel Konečný

Lékařská fakulta Univerzity Palackého po roce potvrdila, že je v Česku druhou nejvýkonnější lékařskou fakultou z hlediska vědecko-výzkumné aktivity. Za rok 2012 získala 37 399 bodů v Rejstříku informací o výsledcích (RIV).

„Je to jednoznačně úspěch. Navíc jsme výsledku dosáhli s podstatně nižšími náklady a už s částečným promítnutím do nové metodiky,“ komentoval situaci proděkan pro vědecko-výzkumné záležitosti Tomáš Papajík.

Jde o impakt

Pro přiznání bodů do RIV je nově kladen důraz především na impaktované časopisy. „Měli jsme trošku strach, jak na tom budeme v porovnání s pražskými pracovišti nebo Masarykovou univerzitou,“ naznačil Papajík. Podle něj klesá, až vyhasne bodové hodnocení za články v českých periodikách. „Od hodnocení v roce 2013 v tom budou jen impakty,“ dodal proděkan.

Jeden bod představuje hodnotu zhruba 2700 korun ze státního rozpočtu. „Musím ocenit, že rozdělení financí na Univerzitě Palackého je transparentní a rektorát pošle peníze na fakulty podle toho, jak body vytvořily, což není všude obvyklé,“ řekl Papajík.

Obdobně se zachová i vedení lékařské fakulty. Děkanát peníze přepošle jednotlivým pracovištím, podle jejich bodového zisku. „Jak peníze použije přednosta, záleží jen na jeho uvážení,“ vysvětlil Papajík. Finance nejčastěji slouží ke krytí nákladů na konferencích, k úhradě za překlady a publikace, ale i k osobnímu ohodnocení.

Klinické obory ztrácejí

Dlouhodobě vědecky nejvýkonnějším je na fakultě Ústav lékařské chemie a biochemie. Za problematický považuje Papajík menší vědecký výkon v klinických oborech. „Prakticky ve všech, chirurgických i interních. Je jasné, že lékař, který se naplno věnuje pacientům a také studentům, nemá na vědecký výzkum mnoho času. Navíc šanci na úspěch má v případě, že se ve výzkumu spojí s preklinickými obory a laboratorním výzkumem. Klinický výzkum z jednoho pracoviště se už prakticky nedá publikovat,“ prohlásil Papajík. Vědecký výzkum je ale pro fakultu zásadní už kvůli habilitacím a akreditacím.

V Česku je osm civilních a jedna vojenská lékařská fakulta. Na druhém místě skončila olomoucká lékařská fakulta i vloni po zisku více než 35 tisíc bodů. I letos byla na prvním místě Karlova univerzita a její 1. lékařská fakulta ziskem více než 65 tisíc bodů. RIV body se vyhodnocují s dvouletým zpožděním. Nyní se zpracovávají data z roku 2013.

Přestože je olomoucká medicína dlouhodobě vědecky na špici, neodráží se to v jejím zastoupení v grantových agenturách a odborných hodnotících panelech, což Papajík považuje za diskriminující. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.