Lékařská fakulta hostila 49. kongres českých a slovenských morfologů

Slavnostní zahájení letošního ročníku se konalo 6. září v prostorách Teoretických ústavů lékařské fakulty.
Fotogalerie: Vojtěch Duda a Velena Mazochová
úterý 8. září 2015, 10:36 - Text: Velena Mazochová

Více než stovka odborníků z oborů normální anatomie, histologie a embryologie  dnes uzavře třídenní pracovní setkání v rámci mezinárodního kongresu Morphology 2015. Organizační štafetu při pořádání konference převzala po osmi letech olomoucká lékařská fakulta.

„Akce je už 49. v řadě a sjíždí se na ni pravidelně anatomové a histologové z lékařských fakult České a Slovenské republiky. Navzájem představují vědecká zaměření svých pracovišť, sdílejí své poznatky a diskutují o nich,“ řekl Vojtěch Kamarád, zástupce přednosty pro výuku Ústavu histologie a embryologie.

Kongresový program rozdělený do dvou sekcí zahrnul 37 přednášek a 47 posterů, zaměřených zejména na problematiku kmenových buněk, morfogeneze a stavby nervového a kardiovaskulárního systému. Hlavní přednášku, věnovanou někdejšímu přednostovi olomouckého Ústavu histologie a embryologie Miroslavu Obručníkovi, přednesl David Sedmera z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Byla to zlatá léta anatomie. Současné možnosti jsou samozřejmě neskonale lepší, než tenkrát, ale my stojíme na ramenou těch, co tu byli před námi,“ připomněl Sedmera. Ve svém vystoupení informoval o aktuálních výsledcích léčby arytmií. „Věnoval jsem se také patogenezi vývojových srdečních vad a její prevenci,“ uvedl Sedmera.  

Další zvané přednášky patřily bývalému přednostovi olomouckého Ústavu normální anatomie Vladimíru Holibkovi a Rostislavu Drugovi z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kteří obdrželi čestné členství v České anatomické společnosti a České společnosti histochemické a cytochemické. Součásti třídenního programu byl také společný sjezd obou společností a předání cen mladým badatelům do 35 let.

Mezinárodní kongres Morphology 2015 uspořádali ve dnech 6. – 9. září odborníci Ústavu histologie a embryologie ve spolupráci s pracovníky Konferenčního servisu. Organizace jubilejního padesátého ročníku se příští rok ujmou jejich bratislavští kolegové.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.