Lékaři, zdravotníci a farmaceuti jednali o aktuálních otázkách léčby a hojení ran

Jednu z prvních přednášek uvedl Jan Stryja, člen předsednictva Evropské společnosti pro léčbu ran.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 3. března 2016, 07:29 - Text: Velena Mazochová

Více než tři stovky hostů uvítali včera v Olomouci organizátoři konference Hojení ran v kostce. Pro lékaře, farmaceuty i další pracovníky v nelékařských profesích ji připravila II. interní klinika Lékařské fakulty UP a Fakultní nemocnice Olomouc za podpory České společnosti pro léčbu rány. 

Témata odborného setkání pokryla komplexní problematiku léčby a hojení ran napříč odbornými specializacemi. Mezi přednášejícími se představili odborníci z oborů chirurgie, mikrobiologie, interny nebo diabetologie a jejich přednášky doplnila diskuse. Zapojit se do ní mohli účastníci z řad lékařů, lékárníků, farmaceutických asistentů stejně jako všeobecné sestry nebo nutriční terapeuti.

„Naším cílem bylo poskytnout účastníkům ucelený přehled napříč obory.  Přednášky se proto týkaly problematiky infekcí a čištění ran, účinků lokálního podtlaku při jejich léčbě, syndromu diabetické nohy nebo revaskularizace, tedy obnovení průtoku krve. Do programu byla zařazena také nová doporučení pro prevenci dekubitů, otázky úlohy nutriční výživy nebo nové materiály k hojení ran,“ přiblížila obsahové zaměření konference její hlavní koordinátorka a vrchní sestra III. interní kliniky Lenka Šeflová.

Široké spektrum témat ocenil i Jan Stryja z třinecké cévní, podiatrické a chirurgické ambulance Salvatella, který svůj příspěvek zaměřil na problémy racionální antibiotické léčby a rizika její rezistence. „Hrozí, že antibiotika za několik desítek let přestanou být použitelná. Je proto třeba vytvořit speciální režimy, které umožní jejich trvanlivost udržet co nejdéle a vyhradit je pro případy, které jsou klinicky opodstatněné,“ uvedl Jan Stryja. Jako člen předsednictva Evropské společnosti pro léčbu ran (EWMA) zároveň seznámil s náplní a fungováním EWMA a představil program její připravované konference v Brémách.

O bakteriálních infekcích ran z pohledu mikrobiologa hovořil děkan lékařské fakulty Milan Kolář, který kromě teoretického úvodu nabídl některé příklady nejčastějších bakteriálních patogenů i léčebných přístupů. „Rány po chirurgických výkonech nebo rozsáhlé kožní defekty se velmi často kontaminují právě bakteriemi, které bývají velmi odolné vůči účinkům antibiotické i antiseptické léčby. Bakteriální infekce jsou potom velmi úporné, chronické a špatně se léčí,“ uvedl Milan Kolář.

Konference přilákala lékaře, zdravotníky a farmaceuty z Olomouce i z dalších měst a regionů České republiky. Zájem přitom předčil očekávání organizátorů. „Původně jsme počítali s účastí kolem 150 lidí, ale už do začátku února se jich přihlásilo téměř dvakrát tolik. Některé jsme z kapacitních důvodů bohužel museli odmítnout,“ dodala Lenka Šeflová.

Jednodenní konference Hojení ran v kostce se konala v prostorách Clarion Congress Olomouc za účasti zástupců lékařské fakulty a fakultní nemocnice. Na její přípravě se podílela také Česká společnost pro léčbu rány, která sdružuje lékaře různých specializací, zdravotní sestry z nemocničních i ambulantních zařízení, vědecké pracovníky i poskytovatele domácí péče.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.