Jedinečné centrum s lidskými těly učí mediky a vojáky zachraňovat život

Primář Petr Hubáček.
Foto: LF UP
pátek 18. ledna 2013, 15:09 - Text: Martina Šaradínová

Unikátní centrum pro výuku urgentní medicíny a medicíny katastrof se zabydlelo v nových prostorách dostavby Teoretických ústavů. Studenti, ale i vojáci se v něm učí zachraňovat život i nácvikem na lidských tělech. 

Centrum slouží studentům pátého ročníku lékařské fakulty, kteří jako jediní v Česku mají urgentní medicínu v povinných předmětech, ale i vojákům před zahraniční misí. „Je unikátní v tom, že účastníci kurzů či výuky se seznámí se všemi život zachraňujícími výkony na modelech, ale současně i na lidských tělech pod dohledem anatoma i klinického lékaře,“ uvedl primář oddělení urgentní medicíny olomoucké fakultní nemocnice Petr Hubáček. Podle něj museli studenti dříve spoléhat jen na teoretické znalosti. 

Centrum má již k dispozici i zkušební plastinát, tedy speciální technikou konzervovanou část lidského těla. Počet plastinátů v budoucnu naroste, pracovníci ústavu normální anatomie intenzivně pracují na přípravě dalších preparátů. Ve speciálních vanách je následně budou konzervovat pryskyřicí či jinými polymery.

Výuka staví na praktickém nácviku

Díky centru se výuka může z velké části zaměřit právě na praktický výcvik. Kromě posluchačů pátého ročníku slouží také medikům ve druhém až čtvrtém ročníku, kteří si úvod do urgentní medicíny mohou vybrat jako volitelný předmět. Tento způsob výuky zatraktivní anatomii, která se propojuje s klinickou praxí.

Centrum využívají pro vzdělávání rovněž účastníci předatestačních kurzů z celého Česka nebo záchranáři či ostatní zdravotníci při odborných kurzech. „Kurzy připravujeme i pro studenty anglického programu nebo pro účastníky Erasmu. Jejich zájem je obrovský, protože na svých fakultách nic podobného nemají,“ uvedla proděkanka lékařské fakulty Ivana Oborná. 

Na fakultě se zocelují i vojáci

Vznik centra je součástí evropského projektu lékařské fakulty, na němž spolupracuje s fakultní nemocnicí, 7. mechanizovanou brigádou Armády ČR a Vojenskou akademií ve Vyškově. Další pracoviště centra se nachází v Hranicích v prostorách 71. mechanizovaného praporu.  

„Vojáci získají informace a dovednosti v urgentní medicíně, které mohou využít během misí. Kromě toho se mnozí poprvé setkávají s fenoménem reálné smrti, takže je to i určitá psychologická příprava. Studentům naopak předávají informace o tom, jaké to je vykonávat urgentní medicínu pod extrémním tlakem. Spolupráce je tedy prospěšná pro obě strany,“ uvedla hlavní řešitelka projektu Radka Filipčíková z ústavu normální anatomie.

Projekt je připraven na tři roky, jeho rozpočet je 25 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.