Jak pomoci obézním dětem? Napoví studie z lékařské fakulty

Dalibor Pastucha. Odborník na dětskou obezitu.
Foto: archiv DP
pondělí 16. září 2013, 07:47 - Text: Martina Šaradínová

Téměř 40 procent obézních dětí, které se léčí na klinice tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace olomoucké fakultní nemocnice, trpí takzvaným metabolickým syndromem. Potvrdila to studie odborníků z lékařské fakulty, do níž se zapojilo 274 pacientů ve věku od deseti do 17 let. Cílem bylo zmapovat výskyt tohoto onemocnění, které zahrnuje poruchy metabolismu cukrů, tuků i vysoký krevní tlak. Zjištění umožní účinnější prevenci.

Do studie byly zahrnuty obézní děti, které mají BMI (Body Mass Index) vyšší než 97. „Zajímalo nás, kolik z nich trpí metabolickým syndromem. Zjistili jsme, že toto číslo je poměrně vysoké. Častěji se syndrom vyskytl u chlapců,“ uvedl hlavní autor studie Dalibor Pastucha. Podle něj byl metabolický syndrom prokázán u 102 dětí.

Toto onemocnění znamená pro pacienty řadu zdravotních rizik. Vysoký krevní tlak, vyšší hladina cholesterolu i cukrů zvyšují riziko cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, spánkové apnoe, dívky mohou trpět poškozením vaječníků nebo nemohou v pozdějším věku spontánně otěhotnět.

Pohyb a zdravá výživa

Protože jakýmsi předstupněm metabolického syndromu je rozvoj inzulinové rezistence, zaměřili se odborníci i na tuto problematiku. „Zjistili jsme, že u zhruba třiceti procent dětí, u nichž se ještě metabolický syndrom nerozvinul, je už prokázána inzulinová rezistence. Do budoucna to znamená, že se z nich vyvinou pacienti s metabolickým syndromem. Zjištění je důležité zejména pro klinickou praxi. Na tyto děti můžeme preventivně působit, aby k rozvoji metabolického syndromu vůbec nedošlo,“ vysvětlil Pastucha. Výsledky studie letos publikoval v odborném časopisu Physiological Research.

Onemocnění lze předcházet zejména správnou výživou, kdy je do jídelníčku potřeba zařadit potraviny s menším obsahem tuků. Dalším důležitým nástrojem, jak se zdravotním komplikacím vyhnout, je pohybová aktivita. „Pohybová aktivita u dětí příznivě ovlivňuje vysoký krevní tlak, metabolismus tuků i citlivost na inzulin. Velmi vhodné jsou například pravidelné procházky, jízda na kole, in-line bruslení či tanec,“ uvedl Pastucha.

Zatímco u dospělých se metabolický syndrom léčí kombinací několika léků, u dětí je využití léků omezené. Pohyb a dieta u nich mnohdy zůstávají jedinými možnostmi léčby.

Už u kojenců...

Ambulanci na klinice navštěvuje přes 300 dětí s nadváhou či obezitou. Nejmladší mají tři roky. Podle odborníků dětí s nadváhou a obezitou přibývá, a to zejména ve věkové kategorii do dvanácti let. Zatímco v roce 2005 trpělo nadváhou a obezitou zhruba jedenáct procent české dětské populace, podle předběžných výsledků nejnovější mezinárodní studie COPAT se tento počet více než zdvojnásobil. Pokles zaznamenala studie pouze u adolescentních dívek, u nich ale naopak přibylo problémů a anorexií.

Zatímco dříve bylo více obézních dětí ve městech než na vesnicích, nyní je situace v obou skupinách rovnocenná. Souvisí to zejména se způsoby stravování i skutečností, že děti stále méně sportují. Výraznou roli už nehraje ani socioekonomické zázemí, naopak velký vliv mohou mít genetické dispozice.

Prevence obezity je důležitá už v kojeneckém věku. Ministerstvo zdravotnictví proto vytvořilo expertní skupinu, která se touto problematikou zabývá. „Ukazuje se, že děti je třeba ovlivňovat již v raném věku, aby se obezita nerozvinula. Jde o to, že rodiče mnohdy začínají dětem velmi brzy nabízet jen sladké nápoje, dávají jim velké porce jídla, vštěpují jim špatné stravovací návyky a jídelníček je chudý. Nutné je dohlížet i na to, aby děti snídaly,“ naznačil některé zásady Pastucha, který je předseda expertní skupiny. Samozřejmostí by pak měl být pohyb.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.