Imunolog Křupka: Důležité jsou kvalitní informace o očkování

Medicafé s imunologem Michalem Křupkou.
Foto: Martin Višňa
středa 2. dubna 2014, 11:14 - Text: Martin Višňa

Tělo na těle, dusno a žhavé téma očkování. Takové bylo včerejší MediCafé, v němž Michal Křupka z ústavu imunologie lékařské fakulty boural základy, na nichž stojí antivakcinační hnutí. Čekal rajčata, sklidil však potlesk.

„Jdeš z MediCafé?“ „Jo, bylo to super, o očkování, ale dost lidí.“ „No, já se tam snažila dostat taky, když jsem viděla lidi stojící na schodech, šla jsem si raději dolů dát čaj“ Před kavárnou zachycený rozhovor dvou studentek, které se nejspíše měly setkat na přednášce, dosvědčuje, že pořadatelé přednášky z organizace mediků IFMSA zvolili aktuální a atraktivní téma.

Do Café 87 včera na přednášku o očkování a hnutí proti němu přišlo devět desítek posluchačů, podle všeho návštěvnický rekord co se týče vědeckých kaváren organizovaných na Univerzitě Palackého.

Protiargumenty

Michal Křupka nejprve přítomným objasnil počátky očkování a jeho povinnosti ve světě a u nás, mimo jiné upozornil, že současná česká legislativa je v této oblasti nejasná. Očkování u nás je sice povinné, avšak problematicky vymahatelné.

„Podle mě musí být rozhodnutí, zda očkovat, nebo ne, podloženo kvalitními argumenty a informacemi. Zůstává otázkou, kde je hledat. Většina lidí začne na internetu a to je problém. Platí totiž, že pokud papír snesl všechno, internet toho snese ještě víc,“ uvedl imunolog na adresu sociálních sítí a blogů, kde se šíří nejrůznější mýty a zaručené pravdy o škodlivosti vakcín.

Podotknul sice, že očkování není zcela bez rizik, avšak na některých mýtech a příkladech z nedávné minulosti ukázal, na jakých základech antivakcinační hnutí stojí. „Většina vrozených defektů se u dětí objevuje mezi druhým a osmnáctým měsícem života, tedy v době, kdy se aplikují vakcíny. Je logické, že pokud se u dítěte objeví nějaká závažná choroba, tak rodiče mají psychologickou tendenci hledat viníka a očkování je první na ráně,“ komentoval Křupka rozšířený argument, že aplikace vakcín způsobuje autismus.

Hrdinové proti řádu

Obdobně oponoval i argumentům o obsahu toxických látek ve vakcínách nebo o ekonomické výhodnosti povinného očkování pro farmaceutické firmy, citoval i z publikace známé odpůrkyně očkování Ludmily Elekové, která si ve vlastním textu protiřečila.

„Propagátoři alternativních metod většinou bojují emocemi, to jim málokdo může zakázat, zkreslují informace. Bohužel naše populace má stále velmi slabou důvěru k autoritám, a když někdo začne bojovat proti zavedenému řádu, tak ho lidé většinou mají za hrdinu. Navíc stát se dostatečně nevěnuje osvětě,“ odpovídal Křupka během debaty.

Na závěr sklidil Křupka potlesk, mimo jiné i za odvahu veřejně o tomto tématu mluvit. Sám přitom na začátku večera, uvedl, že ho z klubu skeptiků Sisyfos varovali před rajčaty. Na ta však nedošlo a on stejně jako všichni z rekordního počtu návštěvníků ustáli přednášku ve zdraví.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.