Implantace srdečního monitoru v přímém přenosu

Marián Fedorco (uprostřed) a Miloš Táborský (vpravo) při zákroku.
Foto: Egon Havrlant
úterý 15. dubna 2014, 07:51 - Text: Pavel Konečný

Dvaatřicetiletá žena z Olomouce včera ve fakultní nemocnici jako vůbec první Češka podstoupila výkon, při němž jí lékaři implantovali speciální monitor pouze injekčně, tedy bez nutnosti většího chirurgického zásahu. Výkon kardiochirurgů mohli sledovat také zdravotníci a studenti medicíny online z velké posluchárny Teoretických ústavů lékařské fakulty.

Během videokonference kardiologové přímo komentovali výkon při jeho provádění a odpovídali i na dotazy z konferenčního sálu. Veřejnost mohla tento ojedinělý výkon sledovat v přímém přenosu na webových stránkách nemocnice a univerzity.

Pod dohledem

Kardiologové budou ženu díky implantovanému zařízení kontinuálně sledovat, což jim pomůže získat detailní informace o jejím srdečním rytmu. Díky tomu pak mohou velmi přesně detekovat případné arytmie a nastavit adekvátní léčbu.

„Pacientka prodělala začátkem letošního roku cévní mozkovou příhodu. To samozřejmě není u tak mladého člověka běžné. Prošla všemi standardními vyšetřeními, která ovšem příčinu vzniku mozkové příhody nevysvětlila. Máme tedy podezření, že jedním z možných důvodů je srdeční arytmie. S jistotou se to dozvíme právě díky monitoru, který jsme jí implantovali,“ uvedl Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky – kardiologické

Monitor, který lékaři ženě vložili do mezižeberní oblasti, mohli díky jeho malým rozměrům implantovat pomocí speciální „injekce“. Doposud používané monitory byly až pětkrát větší a bylo tedy nutné na kůži provést větší řez.

„Teď nám stačí jen propíchnout kůži skalpelem a vložit do podkoží monitor, který má délku asi čtyři centimetry a průměr tři milimetry. Výkon je velmi šetrný, netrvá ani deset minut v lokální anestezii a malý řez je lepší i z estetického hlediska,“ popsal Marián Fedorco, který implantaci monitoru spolu s přednostou provedl.

Data z Británie

Pacientka může mít monitor pod kůží až tři roky. Doma má nainstalovánu pacientskou jednotku, která denně odesílá data o činnosti jejího srdce do analytické centrály ve Velké Británii. Odtud je pak získávají olomoučtí kardiologové.

„Pokud se během sledování potvrdí, že pacientka opravdu má poruchy srdečního rytmu, budeme moci přistoupit k další kardiologické léčbě a bude také možné vysadit léky proti srážlivosti krve, které nyní musí užívat. Bez další léčby by hrozila opětovná cévní mozková příhoda,“ podotkl Táborský.

Specializovaný výkon, který měl v Olomouci svou celorepublikovou premiéru, zapadá do celkové koncepce komplexní péče o pacienty s poruchami srdečního rytmu na I. interní klinice – kardiologické.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.