Historický okamžik: otevření nových ústavů a podpis memoranda

Slavnostní přestřižení pásky.
Foto: Pavel Konečný
středa 28. listopadu 2012, 13:59 - Text: Pavel Konečný

Výzkum a výuka na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci dostávají nový rozměr. „Jde o historický okamžik,“ prohlásil děkan fakulty Milan Kolář. A rektor Miroslav Mašláň neváhal Olomouc přirovnat k britské Cambridgi.

V areálu lékařské fakulty dnes byly slavnostně otevřeny dvě nové budovy, Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM) a Dostavba Teoretických ústavů. Olomouc se dneškem stává současně českým centrem biomedicíny, biotechnologií a s nimi souvisejících oborů, vzniká zde Národní biomedicínský a biotechnologický park.

Oba nové objekty doplňují budovu Teoretických ústavů z 50. let minulého století. Budovy vyrostly díky téměř dvoumiliardové podpoře z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Za největší úspěch považuje ředitel ÚMTM Marián Hajdúch skutečnost, že se daří do Olomouce přilákat kvalitní pracovníky, kteří jsou zárukou budoucí udržitelnosti projektu. „O práci u nás je velký zájem. Přibližně deset procent zaměstnanců jsou cizinci, od Japonska přes Indii až po sousední Polsko a Slovensko,“ uvedl Hajdúch.

Na oba ústavy naváže v budoucnu Národní biomedicínský a biotechnologický park, který vznikne na třiceti hektarech u Hněvotína, kde se kříží dva dálniční tahy. Sídlit by zde měly firmy a investoři, kteří budou výsledky výzkumu využívat.

„Investiční projekty z oblasti biomedicíny a biotechnologií představují přidanou hodnotu, která je jedním z pilířů konkurenceschopnosti naší země,“ prohlásila Hana Chlebná za CzechInvest při podpisu společného memoranda. Cílem ministerstva průmyslu a obchodu a CzechInvestu je umístit do parku co nejvíce kvalitních zahraničních a tuzemských investorů, kteří pomohou tento perspektivní obor v České republice dále rozvíjet.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.