Herci zprostředkovali právo v medicíně

Konkrétní případ z lékařské praxe zinscenovali herci Divadla na cucky.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 23. května 2013, 08:13 - Text: Velena Mazochová

Odborné přednášky z oblasti medicínského práva i praktické příklady právních rizik, která plynou z výkonu povolání lékaře, nabídl včerejší II. národní workshop projektu Právní gramotnost v medicíně (PraGraM). Jeho interaktivní charakter obohatilo zinscenování konkrétní kauzy v podání herců olomouckého Divadla na cucky.

Snahou organizátorů z ústavu sociálního lékařství a zdravotní politiky lékařské fakulty bylo propojit oblast medicíny a práva. Studenti se seznámili s problémy, které souvisejí s novým režimem práv a povinností lékařů i pacientů. Těm byly věnovány také dvě přednášky předních odborníků. Vybraným zdravotnickým problémům ve vztahu k zákonu o zdravotnických službách se věnovala olomoucká advokátka Bronislava Wittnerová, na téma nedobrovolných hospitalizací či přibývajících útoků na zdravotnický personál hovořil právník Psychiatrické léčebny v Bohnicích Miloš Ondruška.

„Zatímco v teoretické části vysvětlili pozvaní odborníci právní souvislosti, v interaktivní části se studenti pokusili řešit pochybení praktického lékaře,“ nastínil náplň workshopu garant projektu Miloslav Klugar. Konkrétní příklad přiblížily divadelní scénky, na něž mohli studenti reagovat a poznat, v čem lékař pochybil. Případně mohli najít řešení celé kauzy. „Ta byla dovedena až k soudnímu řízení, takže ji studenti mohli sledovat až do konečných důsledků,“ doplnila další členka projektového týmu Petra Jakešová.

Spolupráce s Divadlem na cucky měla podle organizátorů mezi studenty velký ohlas už při loňském prvním ročníku. „Podklady k představení byly poměrně jednoduché, takže jsme měli prostor pro improvizaci. Je to pro nás nová zkušenost,“ uvedl herec Divadla na cucky Tomáš Uher, jinak také doktorand olomoucké katedry bohemistiky.

Workshop byl určen studentům lékařské fakulty, ale i zaměstnancům fakultní nemocnice. „Informací ohledně právního systému v medicíně je docela málo, právo jsme měli zatím jen v rámci soudního nebo sociálního lékařství, takže takový workshop je určitě přínosný,“ zhodnotila jedna z pěti desítek účastníků Petra Černotová, studentka pátého ročníku lékařské fakulty.

Tříletý projekt Právní gramotnost v medicíně reaguje na narůstající počet soudních sporů mezi poskytovateli zdravotnických služeb a pacienty a narůstající požadavky lékařské praxe reflektuje v pregraduální přípravě mediků. „Jeho hlavním výstupem bylo ukotvení céčkových předmětů, které se zabývají problematikou lékařského práva,“ řekl Klugar. Jak doplnil, předměty jsou již akreditovány a budou otevřeny od příštího akademického roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.