Finis coronat opus: maraton promocí absolventů medicíny odstartoval

První diplomy si z Klášterního Hradiska odnesli absolventi Všeobecného lékařství.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pondělí 20. června 2016, 12:35 - Text: Velena Mazochová

První letošní absolventky a absolventi lékařské fakulty se dnes rozloučili se svou alma mater. Téměř sedmdesát jich převzalo diplomy při promočních aktech ve Slavnostním sále Klášterního Hradiska. Úspěšné medicínské studium v tomto týdnu slavnostně uzavřou více než dvě stovky nových lékařek a lékařů.

Do další etapy života dnes fakulta vyprovodila první várku absolventů magisterského studijního programu Všeobecné lékařství. „Úspěšně absolvovali lékařskou fakultu, v závěru studia se podrobili státním závěrečným zkouškám, čímž splnili všechny podmínky k udělení akademického titulu doktor medicíny,“ uvedl proděkan Tomáš Papajík v úvodu tradičního ceremoniálu.

„Mám radost, ke konci to bylo čím dál těžší, ale ten závěr za to stál,“ uvedl čerstvý absolvent Jiří Novosad, který se jako lékař chystá nastoupit na internu ostravské nemocnice. „Po těch dlouhých šesti letech studia už se do práce těším, zároveň se asi všichni trochu obáváme té zodpovědnosti, takže uvidíme, jaké to bude v reálu,“ dodal nový lékař.  

Prorektorka Jitka Ulrichová připomněla, že získání diplomu je jen prvním krokem k úspěšné dráze lékaře. „Jak říká staré latinské úsloví: finis coronat opus – vaše nasazení dospělo svého konce a vrcholu. Završíte studijní úsilí, které je o to cennější, že nesměřovalo jen k vašemu osobnímu prospěchu. Hlavně na vás bude záležet, jak svou novou kvalifikaci zužitkujete dále,“ zdůraznila prorektorka. „Vaši práci by měla doprovázet obětavost, trpělivost, odříkání, ale především optimismus a odvaha. Přeji vám, abyste svou práci vykonávali rádi, aby vám přinášela všestranné uspokojení a abyste pro ni mohli čerpat síly z úsměvů svých dětí a moudrosti svých rodičů. Nezapomeňte na to, že získat důvěru pacienta je první krok k uzdravení,“ uvedla Jitka Ulrichová. Místo latinského citátu se s bývalými studenty rozloučila úslovím, které je jim podle ní bližší: „Nebojte se, bude to hustý, ale dáte to,“ ujistila Jitka Ulrichová.

Za získané znalosti, zkušenosti a podporu poděkovala fakultě, rodičům a přátelům za všechny někdejší studenty Renata Schoffer. Připomněla roky strávené nad učebnicemi a skripty i nezapomenutelná setkání s inspirativními osobnostmi mezi učiteli a lékaři, kteří studenty v průběhu studia doprovázeli. „Naučili jsme se zodpovědnosti, pečlivosti i poctivosti, hledat nová řešení a získali cenná přátelství. Přeji nám všem, abychom veškerá rozhodnutí, která v příští etapě života uděláme, dělali rozumem a srdcem,“ zdůraznila motto olomoucké lékařské fakulty - „Mente et corde“.

Zítra čekají slavnostní akty druhou část nových lékařů.  Ve středu a ve čtvrtek převezme vysokoškolské diplomy osm desítek úspěšných absolventů Zubního lékařství a pětadvacet bývalých posluchačů programů General Medicine a Dentistry.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.