Fialový roztok ukázal plak i těm, co si vyčistili zuby

Plakový indikátor dnes zaskočil nejednoho Olomoučana.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 21. dubna 2015, 12:13 - Text: Pavel Konečný

Celé úterý věnovali studenti zubního lékařství osvětové akci Ve zdravé Olomouci zdravý zub. Rozdali 600 kartáčků a mnohem více lidí naučili správné dentální hygieně.

„Ráno jsem si dal záležet s čištěním, ale když mi byly obarveny zuby, stejně se tam objevil plak. To mě překvapilo,“ uvedl student nizozemštiny Lukáš Valenta. Medičky mu pak vysvětlily, jak zuby nejefektivněji vyčistit. „V zrcátku jsem viděl, jak mi plak mizí v závislosti na správném držení kartáčku,“ popsal Valenta.

Neviditelný zubní plak se tvoří na zubech a hlavně na okrajích dásní. Usazují se v něm mikroorganismy, které způsobí rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu odvápňují sklovinu, což způsobuje zubní kaz.

Nebyl dnes sám, kdo byl udiven. „Plak indikátor je fialový roztok, který odhalí, kde dochází ke špatnému očišťování zubů. Roztok obarví starý plak fialově a nový plak, který ještě neškodí, je světle růžový. Pacient pak sám vidí, kde má mezery v čištění,“ vysvětlila hlavní organizátorka akce Jitka Dostálová ze čtvrtého ročníku zubního lékařství.

Šedesát mediků učilo kolemjdoucí Bassovu techniku čištění. Spočívá v přiložení kartáčku pod úhlem 45 stupňů na rozhraní zub–dáseň, kde se dělají pomalé kroužky.

„Je to přínos. Zvláště když vidíme, když se někdo poučí,“ potvrdila za mediky Hana Fikrová. Její spolužačka Kateřina Hroncová dodala, že většina lidí je přesvědčena o tom, že si umí čistit zuby. „A pak se diví, co dělají špatně. Ale když mají zájem, je to radost jim to vysvětlovat,“ řekla Hroncová.

Akce Sdružení studentů stomatologie se koná v pěti českých městech. Především tam, kde sídlí lékařské fakulty. V Olomouci to bylo letos popáté.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.