Evropští a čeští odborníci představují v Olomouci výsledky výzkumů protinádorové léčby a diagnostiky

Sympozium zahájil ředitel ÚMTM Marián Hajdúch.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 3. prosince 2015, 07:21 - Text: Velena Mazochová

Vývoji protinádorových léků, diagnostiky a nových technologií je věnován 11. ročník mezinárodního sympozia „Dny diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie“, které od včerejška hostí Ústav molekulární a translační medicíny lékařské fakulty (ÚMTM). Na jeho pozvání se do Olomouce sjela více než stovka předních odborníků z Dánska, Švédska, Německa, Itálie, Slovenska a České republiky.

V jednotlivých sekcích dvoudenního programu prezentují vědci své aktuální výzkumné výstupy. Ke stěžejním tématům patří výzkum biomarkerů nádorových onemocnění, vývoj nových léků a protinádorové terapie nebo zobrazovací metody v experimentech na živých buňkách.

Základní výzkum i špičkové technologie

S přednáškou k otázkám poškození a reparace DNA vystoupil Simon Holst Bekker-Jensen z Panum Institute z dánského Copenhagenu, který dlouhodobě spolupracuje s týmem profesora Jiřího Bártka v Kodani a s Martinem Mistríkem z olomouckého ÚMTM. „Poškození DNA je základním tématem biologie, v jehož rámci se věnuji základnímu výzkumu nádorových onemocnění. Na sympoziu bych se rád seznámil s pokračováním odborné práce olomouckých vědců,“ uvedl Simon Holst Bekker-Jensen. Vědeckou práci přitom vnímá především z pohledu jejího přínosu pro pacienty. „Snem každého vědce je, aby jeho práce měla širší využití v jejich léčbě. Nejdřív chce člověk věci pochopit. A když už je pochopí, chce něco také vytvořit,“ dodal.

Unikátní technologii pro analýzu nádorových buněk představil Hannes Arnold, zástupce hlavního partnera konference, biomedicínské společnosti Silicon Biosystems. „V nádorové tkáni se nacházejí nejen buňky tumoru, ale také buňky zdravé. Systém umožňuje analýzu, jejímž výsledkem je výběr pouze buněk nádorových,“ vysvětlil Hannes Arnold.  Technologie nyní prochází dalším zdokonalováním. „Snažíme se, aby systém zároveň dokázal vytvořit analýzu jedné buňky, tzv. singl cell, a umožnil zjistit, jak bude probíhat metastatický proces.“

Vývoj směrem k internacionalizaci

Mezinárodní sympozium pro výzkum rakoviny se v Olomouci koná už pojedenácté. Při hodnocení jeho dosavadní historie oceňuje ředitel pořádajícího ÚMTM Marián Hajdúch zejména posílení internacionalizace. „Konference má rok od roku stále větší počet zahraničních účastníků, o čemž svědčí i konferenční jazyk, který se téměř výlučně přesunul do angličtiny. Je to příznivý trend, v němž bychom i nadále rádi pokračovali,“ uvedl Hajdúch.

Z pohledu regionálního hospodářství zhodnotil význam odborného setkání náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys. „Oblast biomedicíny a souvisejících nových technologií patřila k významným oborům při zpracování regionální inovační strategie Olomouckého kraje,“ zdůraznil Pavel Šoltys.  

Výhled: paralelní „pacientská“ konference

Pro příští ročník plánují organizátoři rozšířit vědecké sympozium o konferenci pro pacienty s nádorovým onemocněním, která by probíhala paralelně a ve stejných prostorách. „Pacienti se budou moci setkat s vědci, lékaři a zdravotními sestrami, získat informace o protinádorové léčbě a výzkumu léků proti rakovině. Konference, kterou připravujeme ve spolupráci s nadací Rakovina věc veřejná, jim umožní také vzájemnou výměnu zkušeností s terapií a jejími úskalími,“ uvedl člen organizačního výboru sympozia Peter Vanek.   

Mezinárodní sympozium „Dny diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie“ pokračuje i dnešním programem, který vyvrcholí vyhodnocením nejlepší přednášky, prezentace a posteru. Během víkendu na konferenci naváže satelitní workshop zaměřený na metody výzkumu rakovinotvorných buněk a buněčných tkání. Vedle ÚMTM se na organizaci sympozia podílejí Ústav klinické a molekulární patologie, Klastr MedChemBio, EATRIS (European Advanced Translational Medicine Infrastructure) a nadace Rakovina věc veřejná.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.