Do Olomouce se sjela „pediatrická rodina“ lékařů a sester z celé republiky

XXXIII. kongres pediatrů a dětských sester zahájil přednosta olomoucké Dětské kliniky Vladimír Mihál.
Foto: Velena Mazochová
sobota 14. května 2016, 07:40 - Text: Velena Mazochová

Téměř šest stovek dětských lékařů a sester napříč Českou republikou přijalo pozvání do Olomouce, kde se od včerejška účastní Dnů praktické a nemocniční pediatrie. Dětská klinika lékařské fakulty je pořádá už po třiatřicáté.

Do programu dvoudenního celorepublikového kongresu zařadili pořadatelé aktuální témata z adolescentní medicíny, dermatologie, chronických onemocnění u dětí nebo „nové pohledy na starou nemoc“, jako jsou záněty středouší, obezita nebo celiakie. Tradičně jsou zastoupeny také dětská psychiatrie nebo sekce k infekčním onemocněním. „Tu letos věnujeme zánětům centrálního nervového systému – meningitidám. I proto, že leckdy sledujeme až tragikomický boj zastánců a protivníků očkování, při němž se těžko vyvracejí polopravdy a konstrukce dezinformací,“ uvedl přednosta pořádající kliniky Vladimír Mihál.

Se svými přednáškami se v Olomouci sešli významní odborníci z českých a moravských pracovišť. „Oslovili jsme kolegy, kteří v danou dobu mají co říci a aktuálně pracují v základním výzkumu nebo na klinických studiích,“ upřesnil Vladimír Mihál. Olomoucký kongres však podle něj dlouhodobě dává velký prostor především diskusi a komunikaci. „Celých těch třiatřicet let se snažíme být aktuální a zároveň tak trochu provokovat. Často jsme zde řešili mnoho aktuálních problémů, z nichž se odvinula celorepubliková diskuse,“ doplnil přednosta.

Třiatřicátý ročník olomouckého pediatrického kongresu pokračuje v dlouhodobé koncepci otevírat se především lékařům a sestrám z terénní praxe. „Vedle nemocničních pediatrů, s nimiž se oborově setkáváme na specializovaných kongresech, chceme podat pomocnou ruku zejména praktickým lékařům prvního kontaktu, kterým se snažíme nabízet nové poznatky a podněty. Zároveň jsem rád, že je každým rokem zastoupena i sekce sester, takže se tady setkává celá pediatrická rodina,“ zdůraznil Vladimír Mihál.

Lékaře a zdravotní sestry v Olomouci přivítal také děkan lékařské fakulty Milan Kolář. „Chtěl bych vám poděkovat především za tu obrovskou a pečlivou práci ve prospěch dětských pacientů, stejně jako těm z vás, kteří vychovávají nové generace pediatrů,“ uvedl děkan.

Kongres dnes pokračuje přednáškami k problematice antibiotické léčby, febrilních křečí nebo péče o děti se zrakovým postižením. V bloku věnovaném komunikaci a psychologii v lékařské praxi bude hovořit psychiatr Radkin Honzák o stále rozšířenějším syndromu vyhoření. K aktuálním otázkám střídavé péče je připravena přednáška dalšího pražského hosta - dětského psychologa Václava Mertina.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.