Děkanát lékařské fakulty přesídlil do prostor Teoretických ústavů

Na novém působišti přivítalo zaměstnance děkanátu vedení fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 27. dubna 2016, 14:30 - Text: Velena Mazochová

Areál Teoretických ústavů je od tohoto týdne společným sídlem všech pracovišť lékařské fakulty. Poslední etapu stěhování uzavřelo přesídlení děkanátu, který se tak poprvé v historii fakulty na jednom místě propojil s klinikami, ústavy a ostatními odbornými fakultními pracovišti. Slavnostním přípitkem přivítal zaměstnance na nové adrese děkan Milan Kolář.

„Musím začít velkým poděkováním. Děkanát se stěhoval za plného provozu a vše se zvládlo bez problémů hlavně díky vám. Velmi si toho vážím,“ uvedl Milan Kolář při oficiálním zahájení v upraveném prvním patře „starých“ Teoretických ústavů. Kromě jeho pracovny a sekretariátu se tam ze třídy Svobody přesunuly poslední součásti děkanátu – referát vědy a výzkumu, ekonomické a personální oddělení nebo podatelna. „Zároveň je to velký historický okamžik, poprvé v dějinách lékařské fakulty jsme všichni pohromadě včetně administrativy, navíc v těsném sousedství s fakultní nemocnicí a fakultou zdravotnických věd,“ připomněl děkan.

Stěhování a přesun odborných, výukových a administrativních pracovišť odstartovalo dokončení Dostavby Teoretických ústavů před čtyřmi lety, kam se přemístily například histologie, mikrobiologie, anatomie nebo patologie. Uvolněné prostory postupně zaplnila další odborná pracoviště, stejně jako studijní nebo zahraniční oddělení lékařské fakulty. „Rekonstrukce a opravy ´starých teoreťáků´ začaly více než před rokem, nyní se vše zase propojilo,“ uvedl s uspokojením děkan.  „Považuji to za velmi racionální využití času, z mikrobiologie to mám jen kousek a můžu sem zaběhnout třeba každou hodinu,“ doplnil s úsměvem.

V rekonstruovaných Teoretických ústavech už třetím rokem funguje Centrum telemedicíny a simulátorů (Centesimo) a od minulého týdne také moderní výukové centrum Aesculap Akademie. Část opravených prostor byla předána fakultě zdravotnických věd, která zde slavnostně zahájila činnost na začátku dubna.

Budova Teoretických ústavů lékařské fakulty byla postavena v letech 1950 – 1961 podle projektu Václava Roštapila a Jiřího Krohy, významného představitele české meziválečné a poválečné moderní architektury. V roce 2012 bylo dokončeno konstrukční připojení unikátní Dostavby Teoretických ústavů, vybavené moderními prostorami pro výuku, studium a vědecko-výzkumnou činnost.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.