Děkan lékařské fakulty předal ceny autorům nejlepších vědeckých prací

Ceny děkana byly předány v průběhu zasedání Vědecké rady lékařské fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 5. června 2014, 14:21 - Text: Velena Mazochová

Sedmnáct akademických pracovníků a studentů se dnes stalo čerstvými držiteli Cen děkana lékařské fakulty za rok 2013. Laureáti si odnesli diplomy, fakultní víno a finanční odměny v celkové výši téměř 400 tisíc korun.

Ceny děkana uděluje fakulta každoročně autorům nejvýznamnějších publikací a nejlepších studentských vědeckých prací. Oceňuje i zvýšení kvalifikace mladých vědeckých pracovníků. Letos byl výčet rozšířen i o práce s významným citačním indexem v rámci databáze Web od Science a o publikace pregraduálních studentů, kteří jsou součástí vědeckých týmů. „Je důležité, že už jako studenti medicíny mají práce, které jsou publikovány i v recenzovaných časopisech,“ zdůraznil děkan Milan Kolář.

Práce v prvním decilu

Cenu děkana za významnou publikační činnost v roce 2013 získalo devět vědeckých prací. K nejcennějším z nich patří podle proděkana Tomáše Papajíka pět původních prací publikovaných v časopisech, které jsou v oborových databázích řazeny mezi prvních deset procent, tedy v prvním decilu.

„Máme se čím chlubit – máme skvělé autory i autorky. Mezi oceněnými je poměrně silné zastoupení žen-vědkyň, z čehož máme obzvlášť radost,“ zdůraznil Papajík. Práce prvního decilu řadí ke světové špičce. „Jde o excelentní práce. Z hlediska metodiky hodnocení vědy a výzkumu budou navíc v dalších letech bonifikovány příspěvkem pro fakultu na rozvoj vědecké organizace,“ dodal Papajík.

Vzrůstající úroveň publikační činnosti potvrdilo podle proděkana i přesunutí dvou studentských prací do kategorie nejlepších vědeckých publikací.

Jednu z cen pro publikace s významným počtem citací získala práce, která vznikla při spolupráci vědců lékařské a přírodovědecké fakulty a je zaměřena na syntézu, charakterizaci a antibakteriální aktivitu nanočástic koloidního stříbra. „Jde o skvělou práci dvou olomouckých týmů s úctyhodným počtem 537 citací, která je ve světě obrovsky oceněná,“ přiblížil Papajík a zdůraznil, že spoluautor publikace děkan Milan Kolář se finanční odměny spojené s oceněním vzdal ve prospěch fakulty.

Pět nejlepších

Za nejlepší studentskou vědeckou práci v roce 2013 převzalo ocenění pět studentů, kteří zpracovávali témata ústavů mikrobiologie, lékařské chemie a biochemie, imunologie a klinické a molekulární patologie. Každý z oceněných získal zároveň mimořádné stipendium deset tisíc korun.

Cenu za zvýšení kvalifikace letos obdržel docent Jan Vacek, který se v loňském roce habilitoval v oboru lékařská chemie a biochemie. Cena je udělována docentům do 35 a profesorům do 45 let věku.

Seznam oceněných ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.