Davy uchazečů – na medicínu chce přes tři tisíce studentů

Asi stovku volných míst na medicíně chce obsadit přes tři tisíce uchazečů.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 17. června 2014, 14:18 - Text: Pavel Konečný

Tradičně velký zájem o studium si dnes znovu potvrdila olomoucká lékařská fakulta. Z více než 3200 uchazečů přijme maximálně 220 na Všeobecné lékařství a 80 na Zubní lékařství. Definitivní číslo bude záležet na tom, kolik studentů bude ministerstvo školství financovat.

„Učila jsem se dlouho, a přesto mám velikou trému. Mám pocit, že nic nevím. Je to strašně těžké, maturita byla mnohem snažší,“ řekla absolventka gymnázia v Hlinsku Monika Pokorná. Od deseti let chce být lékařkou, ale dnes měla pocit, že to nedá. „Jsem už přijata na Všeobecnou sestru v Pardubicích, když už nebudu doktor, tak aspoň sestra,“ dodala Pokorná.

Tři testy

Fyzika, biologie a chemie. Tři testy se 40 otázkami a maximálním ziskem 50 bodů. V nich se křížkují správné odpovědi jako ve sportce. Testy anonymně vyhodnocuje externí firma ve Vyškově, výsledky budou známy asi ve čtvrtek. Bonifikací jsou známky ze střední školy.

„Testy byly těžké, ale hlavně kvůli stoupající nervozitě a kvůli konkurenci,“ prohlásil Petr Kalousek z Ústí nad Orlicí, když opouštěl velkou posluchárnu Teoretických ústavů. Nejtěžší pro něj byla fyzika, kterou nemá rád. Na medicínu se hlásil i do Prahy, Brna a Plzně. „Teď jen čekám, kam to vyjde,“ vysvětlil.

Třetina Slováků

Asi třetina uchazečů, a později i mediků, je ze Slovenska. Vladimír Konde z Levic čekal na dceru klidně. „Minulý týden jsme byli v Bratislavě a ještě pojedem na přijímací zkoušky do Prešova,“ prohlásil. O poznání nervóznější byla jeho manželka. Olomouc si dcera vybrala také proto, že poplatek za přijímací řízení činil jen 35 euro, zatímco na Slovensku 70.

Přehledné znalosti z gymnaziálního studia rozdělí po vyhodnocení tlustá čára. „Dostaneme pořadí uchazečů podle získaných bodů v testu. Každý uchazeč má svůj číselný kód, teprve po vyhodnocení se nám spáruje s jeho jménem,“ objasnila proděkanka Hana Kolářová. Nejlepší uchazeči s průměrem 1,0 byli přijati bez přijímacích zkoušek. Letos jich bylo 116 ve všeobecném směru a 29 v Zubním lékařství. Podle proděkanky není ale jisté, že všichni nastoupí.

Kdo v přijímacím řízení neuspěje, může zkusit odvolací řízení. Při něm má stejnou právní moc jedna věta jako dvoustránkový dopis. Není tedy nutné při odvolání psát litanie. „Nemůžeme to zohledňovat. Musíme mít co nejobjektivnější data,“ vysvětlila Kolářová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.