Čestná medaile pro profesora Indráka

Karel Indrák (vpravo) přebírá ocenění z rukou profesora Jaroslava Blahoše.
Foto: archiv ČLS
pátek 5. října 2012, 11:43 - Text: Milada Hronová

Přednosta Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc profesor Karel Indrák obdržel Čestnou medaili České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Prestižní ocenění dostal za celoživotní přínos lékařské vědě.

Indrák popsal novou variantu hemoglobinu provázenou nadměrnou tvorbou červených krvinek u otce a syna z okolí Olomouce, jež dostala název hemoglobin Olomouc. Díky těmto a řadě dalších výsledků pak absolvoval roční stáž ve Spojených státech amerických, která mu umožnila získat znalosti o molekulární biologii a struktuře hemoglobinu. Ty pak uplatnil v řadě prací věnujících se jeho abnormitám, které zjistil především v sestavě nemocných, jejichž krevní vzorky se mu podařilo ze zahraničí získat během překvapivě krátkého času.

Na základě výzkumu z celého Československa identifikoval β talasemické mutace u více než tři sta osob v české a slovenské populaci, i když se do té doby myslelo, že se zde talasemické mutace nevyskytují. Navíc čtyři nové talasemické mutace prioritně popsal a tím tehdejší Československo dostal na genetickou mapu světa v problematice hemoglobinopathií. I vznik samostatné Hematologické kliniky v rámci olomoucké fakultní nemocnice v roce 1992 je dílem Karla Indráka.

Čestnou medaili převzal Indrák v Brně na slavnostním zahájení XVI. Česko-Slovenského hematologického a transfuziologického sjezdu.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.