Čert rozsvítil na lékařské fakultě vánoční strom přání

Vánoční strom lékařské fakulty ozdobily mašle s přáními studentů.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 3. prosince 2014, 21:03 - Text: Pavel Konečný

Potřetí se letos děkan lékařské fakulty Milan Kolář přestrojil za biskupa z Myry a v rouchu svatého Mikuláše přihlížel rozsvěcení vánočního stromu v Teoretických ústavech. Večírku předcházelo setkání akademické obce, po něm následovala after party s Medic Bandem v Jazz Tibet Clubu.

Advent označil děkan za nejkrásnější období a v duchu motta fakulty vyzval studenty, aby k němu přistupovali s rozumem a srdcem. „Přemýšlejte sami o sobě, ale i o svém okolí, a o tom, co by se dalo udělat proto, aby svět kolem nás byl lepší,“ vyzval děkan, než všem popřál šťastné Vánoce i úspěšné předtermíny u zkoušek.

Mašle přání

Vánoční strom poté ozdobily červené mašle, na které studenti psali svá přání. Jaká? „To se právě nesmí říkat. Pak se to splní,“ ujišťovaly Elen Roiková a Andrea Jirkuvová. A věří tomu. „Ale to přání musí být opravdové. Každý rok zvoním na náměstí. Loni jsem si přála, abych se hladce dostala do dalšího ročníku a zůstala zdravá. Splnilo se to,“ řekla Jirkuvová, studentka třetího ročníku. Do toho čtvrtého si prý ale přála něco jiného.

„Teď před zkouškovým mi nezbývá mi nic jiného, než věřit, že se mi mé přání splní,“ prohlásil Ondřej Jadrný, když uvázal svou mašli. Chystá se na zkoušku z biochemie. „Doma už zvyky moc nedržíme, Vánoce slavíme, ale zvyků je méně,“ uvedl.

Večírek nabíral na tempu a všichni se chtěli vyfotit s děkanem a jeho anděly. Těmi jsou stejně pravidelně proděkanky Eliška Sovová a Hana Kolářová.

Dvojí odpočítávání

Co čert nechtěl, napoprvé se čertovi Janu Strojilovi rozsvítit stromek nepovedlo. „Prý že to stačí zapojit. Ale to by to nesměl někdo vyndat ze zásuvky,“ zlobil se. Napodruhé jej všichni odměnili potleskem.

Právě u rozsvíceného omašličkovaného stromu zazněla poprvé také hymna lékařské fakulty, kterou složil medik Viliam Dioszegi. Jak poznamenal děkan už na setkání akademické obce, tato hymna fakultě zůstane. „A až přijedete po padesáti letech na zlatou promoci, bude se tady hrát. Jenom to nebudu já, kdo ji bude pouštět,“ žertoval.

Posledním bodem programu je tradičně zapálení svíček. Pro studentky šestého ročníku to bylo naposledy. „Blíží se nám ke konci jedna životní etapa, člověk už nad tím přemýšlí a je nám to stoprocentně líto,“ řekla za hlouček šesťáků se svíčkou v ruce Marie Kotasová. „Právě proto jsme tady,“ doplnila ji Jana Štenclová. Žádný ze tří večírků zatím nevynechaly. A všechny se jim líbily. „Je to hezká tradice, snad v ní budou pokračovat i bez nás,“ věří Štenclová.

Vánoční večírky na lékařské fakultě mají jedinečnou atmosféru. Za tři roky si našly stovky příznivců. Kromě Medic Bandu k nim neodmyslitelně patří také podpora boje proti AIDS v režii olomoucké pobočky mezinárodní organizace mediků IFMSA.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.