Čerství lékaři korunovali absolutorium darem pro nemocné seniory

Absolventka Markéta Semančíková, děkan lékařské fakulty Milan Kolář a přednosta oddělení geriatrie Zdeněk Záboj při předání dárkového šeku.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 26. května 2015, 09:14 - Text: Velena Mazochová

Předáním dárkového šeku v hodnotě 10 500 korun pro oddělení geriatrie olomoucké fakultní nemocnice se včera rozloučil se studiem letošní šestý ročník všeobecného lékařství. Historicky první absolventská finanční sbírka, jejíž výtěžek umožní nákup speciálních pomůcek pro imobilní pacienty, se stala zároveň příslibem vzniku nové tradice olomoucké lékařské fakulty.

„Sbírka vznikla jako součást loučení se šesti krásnými lety na Univerzitě Palackého. Byl to spontánní nápad. Jsme rádi, že antidekubitní matrace, které budou ze sbírky nakoupeny, poslouží pacientům oddělení geriatrie. Domníváme se, že je to velmi potřebné,“ popsala za absolventský ročník čerstvá lékařka Markéta Semančíková.

Nákup pasivních antidekubitních matrací pomůže zvýšit komfort nemocným seniorům, kteří oceňují zejména jejich šetrný mechanismus.  „Matrace zajišťují střídavý tlak a zabezpečují správné rozložení váhy. Jsou určeny hlavně pro zamezení tvorby proleženin. Používáme je už třetím rokem, a máme proto odzkoušeno, že zároveň pomáhají léčit již vzniklé dekubity a ulevují od bolesti. Pacienti často říkají, že se jim v nich leží jako v peří,“ objasnila vrchní sestra oddělení geriatrie Libuše Danielová.

Ze strany studentů jde podle Danielové o zcela ojedinělé a úctyhodné gesto. „Sponzoři nás obcházejí spíše po špičkách, takže když přišli studenti, opravdu jsem zalapala po dechu. Jsou úžasní, protože málokdo si v jejich věku uvědomí, že se také jednou dostanou do seniorské populace. To, co si teď jakoby nastaví, se jim v dobrém vrátí,“ ujistila Danielová.

Symbolický šek od absolventů obdržel přednosta oddělení geriatrie Zdeněk Záboj, který studentům poděkoval a popřál hodně úspěchů v jejich dalším profesním životě. „Jsme rádi, že finanční dar můžeme využít na matrace, které vzhledem k omezené životnosti potřebovaly obnovit. Dárkový šek je zároveň krásná památka,“ potvrdil Záboj.

Nadšení ze samostatné studentské iniciativy neskrýval ani děkan lékařské fakulty Milan Kolář, podle nějž jde o skvělý závěr studia v duchu fakultní vize. „Je to fantastická, nádherná a potřebná akce v souladu s druhou polovinou motta Rozumem a srdcem.  Pro mne je to vyjádření toho, že lékařskou fakultu a fakultní nemocnici vnímáte celým svým srdcem a zasloužíte obrovské poděkování,“ zdůraznil při slavnostním předání šeku děkan.

Spolu se studenty sdílí Kolář naději, že se historicky první absolventská sbírka stane příkladem pro následovníky. Jako upomínku pro příští akademický rok proto rád převzal od letošních šesťáků kopii darovaného šeku. „Byla by to dobrá tradice, kdyby ročník, který končí, uspořádal podobnou sbírku pro některé oddělení nemocnice,“ uvedl Kolář. Organizátoři už zároveň kontaktovali studenty pátého ročníku. „Nápad se jim líbil, tak věříme, že se toho ujmou,“ dodala Semančíková.

Výraznou stopu zanechali novopečení lékaři i přímo v pokojích pacientů geriatrického oddělení. Nemocným seniorům zpříjemnili včerejší odpoledne hudebním programem, v němž nabídli několik známých lidových písní za kytarového a houslového doprovodu členů fakultní kapely. Se svou alma mater se letošní absolventský ročník definitivně rozloučí při červnových promocích.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.