Části mediků začala výuka, budoucí zubaři mají nové fantomy

Nové fantomy nahrazují medikům pacienta.
Foto: Martina Šaradínová
pondělí 9. září 2013, 13:28 - Text: Martina Šaradínová

Pro více než tři stovky studentů lékařské fakulty začal dnes zimní semestr. Dřívější start se týkal i posluchačů dvou ročníků zubního lékařství, jejich mladší kolegové se připojí o týden později. K výuce budou moci navíc využívat zcela nové dentální simulátory, takzvané fantomy, za tři miliony korun.

Podle vedoucí studijního oddělení Aliny Antošové dnes semestr zahájilo asi 150 studentů šestého ročníku všeobecného lékařství a 180 studentů čtvrtého a pátého ročníku zubního lékařství. „Souvisí to s organizací výuky a také kapacitou fakultní nemocnice a fakulty vůbec. Pouze patnáct týdnů by nám pro zajištění výuky nestačilo,“ doplnila Antošová.

Po prázdninách se dnes do bílého poprvé oblékl i student čtvrtého ročníku Filip Brezianský. Skutečnost, že mu semestr začal dříve než ostatním, ho nijak netrápí. „Prázdniny jsem měl poměrně dlouhé, protože jsem všechny zkoušky udělal brzy. Je jasné, že by bodly ještě delší, ale díky dřívějšímu začátku zase budeme mít více praxe. A to oceňuji,“ řekl student.

Budoucí zubaři skočili rovnýma nohama do praktické výuky, na klinice ošetřovali první pacienty. Jejich mladší kolegy z prvního a druhého ročníku čeká ve výukové laboratoři celkem deset nových dentálních simulátorů. Nahradily ty předchozí až 15 let staré. Fantomy imitují hlavu pacienta s otevřenými ústy. Vyměnitelné zuby jsou z pryskyřice.

„Nové dentální simulátory jsou modernější, kvalitnější, ekologičtější a provozně levnější. Studenti při práci s nimi získají základní návyky a naučí se preparaci v ústech pacienta,“ uvedl proděkan Miloš Špidlen. 

Na klinice se nachází dalších pět dentálních simulátorů pro endodoncii, což je specializace, která se zabývá zubní dření a tkáněmi zubních kořenů. Tyto simulátory byly zakoupeny před třemi roky.

Ostatní medici se do výuky zapojí od příštího pondělí, kdy se semestr naplno rozběhne na celé fakultě. Letos na ní bude studovat zhruba 2300 posluchačů, z toho 450 až 500 zubní lékařství. Spolu s lékařskou fakultou zahájí 16. září zimní semestr i na fakultě zdravotnických věd. Studenti ostatních fakult do školy nastoupí ještě o týden později.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.