Budoucí zubaři se připravují na praxi pomocí špičkové stomatologické techniky

Medici mohou pracovat na moderních zubních soupravách.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 12. dubna 2016, 13:04 - Text: Velena Mazochová

Třináct nových zubních souprav špičkové kvality využívá od začátku roku Klinika zubního lékařství lékařské fakulty. Modernizace přístrojového vybavení výrazně přispěla ke zkvalitnění výuky studentů vyšších ročníků Zubního lékařství a Dentistry.

Nové zubní soupravy KaVo ESTETICA E50 Life nahradily soupravy téměř dvacet let staré. Z celkového počtu 52 zubních souprav, kterými klinika na jednotlivých pracovištích disponuje, jimi bylo vybaveno konzervační oddělení. „Životnost starých zubních křesel byla dávno pryč a jejich častá poruchovost provoz oddělení značně omezovala. Zvlášť v posledním roce jsme se nemohli spolehnout, že budeme moci pracovat bez problémů způsobených technickými závadami,“ uvedla vedoucí lékařka oddělení Zdeňka Zapletalová.

Moderní zubní soupravy jsou k dispozici téměř třem stovkám studentů třetích, čtvrtých a pátých ročníků Zubního lékařství včetně posluchačů anglického programu Dentistry. Jejich praktická klinická výuka probíhá přímo v ordinacích. „V průběhu praktických cvičení na zubní soupravě pracují dva studenti pod vedením zkušeného učitele. První ošetřuje pacienta a druhý mu asistuje. U dalšího pacienta si studenti role vymění. Zubní soupravy jsou v průběhu semestru zcela využity pro výuku a jsou velmi vytížené,“ vysvětlil přednosta kliniky a proděkan lékařské fakulty Miloš Špidlen. Moderní vybavení zároveň slouží každodenní klinické praxi. „Pacienti jsou si vědomi toho, že se zde setkají s ošetřením prováděným studenty,“ doplnila Zdeňka Zapletalová.

Technologické parametry nových souprav umožňují využít řady speciálních nastavitelných funkcí, zajišťujících vysokou kvalitu stomatologického ošetření i pacientův komfort. Soupravy jsou opatřeny softwarovým vybavením s řadou paměťových prvků a úrovní a jsou obsluhovány pomocí displeje. „Světlo se například zapíná bezdotykově, pouhým pohybem ruky před světlem, a lze jej přepínat i na režim, který zabraňuje předčasnému tuhnutí polymerovaných výplňových materiálů v průběhu jejich zpracování. Pěkná vychytávka jsou také senzory - kdybych například spouštěla křeslo dolů a měla pod ním odpadkový koš, tak nepojede, protože vnímá překážku. Jedna z polohovacích funkcí křesla také umožňuje, aby ošetřující mohl v případě kolapsu pacienta křeslo okamžitě uvést do polohy, kdy budou nohy nad úrovní hlavy,“ přiblížila Zdeňka Zapletalová.

V rámci praktické výuky mají studenti také možnost seznámit se s postupem ošetření při specializovaných výkonech pomocí operačního mikroskopu, který umožňuje až čtyřicetinásobné zvětšení prostoru v ústní dutině. „Výkon se zároveň zobrazuje na obrazovku monitoru. Přibližuje tak přihlížejícím studentům detaily, které má lékař v operačním poli. Studenti s mikroskopem přímo nepracují, mohou ale sledovat, jak specialista řeší komplikované případy. S prací na mikroskopu mají možnost se seznámit také privátní kolegové v rámci odborné stáže na konzervačním oddělení,“ uvedla Zdeňka Zapletalová.

Na práci s „živými“ pacienty se studenti připravují v prvních dvou letech studia v rámci praktické preklinické výuky na simulátorech a v dentální laboratoři. „Učí se zde vše úplně od začátku -  jak u pacienta sedět a jak správně držet nástroje. Na simulátorech získají manuální zručnost a projdou celý pracovní postup, včetně přípravy zubu pro výplně nebo preparaci zubů pro korunky a můstky,“ přiblížila zubní asistentka a technička Zuzana Šlešková.  „Pro studenty je výhodné, že pracují na stejném typu zubní soupravy, kterou budou používat při ošetřování pacientů. Návyky získané při práci s umělými modely zubů pak mohou dobře aplikovat,“ doplnil Miloš Špidlen.

Vedení kliniky dělá vše pro to, aby obměna starých zubních souprav za moderní a bezporuchové probíhala i na dalších odděleních Kliniky zubního lékařství. „Naším cílem je, aby studenti měli možnost seznámit se ve výuce nejen s nejnovějšími léčebnými postupy, ale naučit se také ergonomickou práci na kvalitních přístrojích,“ zdůraznil Miloš Špidlen.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.