Autoři pokřtili právnickou publikaci pro lékaře

Křest. Svatopluk Loyka a Petra Langerová.
Foto: Pavel Honig
úterý 10. února 2015, 07:30 - Text: Pavel Konečný

Publikace Právní gramotnost v medicíně se minulý týden dočkala slavnostního uvedení. Za kolektiv osmi autorů ji společně pokřtili Petra Langerová, Marie Mazánková a Svatopluk Loyka, tedy advokátka, vedoucí správního a legislativního odboru Olomouckého kraje a bývalý přednosta Ústavu soudního lékařství a medínského práva.

Přehledně členěná publikace, která obsahuje i komiksové kazuistiky, poskytuje medikům i lékařům kompletní přehled právní odpovědnosti.

„Medicínské právo není samostatné právní ani medicínské odvětví. Je to juxtapozice práva trestního, správního, pracovního, občanského a disciplinárního řádu České lékařské komory. Publikace je psána srozumitelným jazykem, je to něco jako návod,“ uvedl Loyka.

Obavy z právníků

Právní gramotnost v medicíně (PraGraM) byl tříletý projekt zaměřený na studenty lékařské fakulty. „Chtěli jsme, aby uměli s právem pracovat, aby je právo neomezovalo, ale naopak jim pomáhalo, a aby se v případě problému uměli sami bránit,“ vysvětlila Kateřina Ivanová, přednostka Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví. Téma vyplynulo z výzkumu provedeného v předešlém projektu, při kterém se ukázalo, že medici se nejvíce bojí právního pochybení a kriminalizace. 

„Je to nejlepší prolnutí medicínského a právního prostředí. Přitom si autoři a lektoři zpočátku navzájem nerozuměli, právnická řeč a jazyk lékařů jsou jiné. „Byla to trochu schizofrenní práce. Jako advokáti zastupujeme obě strany, lékaře i pacienty,“ poznamenala Petra Langerová, hlavní autorka, která na obálce knihy vystupuje ještě pod rodným jménem Jakešová.

Právní gramotnost v medicíně

Kolektiv autorů: Hana Dleštíková, Patra Jakešová, Miloslav Klugar, Petr Langer, Svatopluk Loyka, Marie Mazánková, Radovan Pilka, Eva Prošková

438 stran, UP 2014, ISBN 978-80-244-4375-1

Vznik publikace uvítal i děkan lékařské fakulty Milan Kolář. Podle něj musí být lékař často zároveň filozofem, psychologem, inženýrem, ekonomem i manažerem. „A musí být částečně i právníkem. Znalost práva k medicíně patří nehledě na to, že právních sporů je stále více,“ uvedl Kolář.

Zůstanou tři předměty

Publikace přesahující čtyři sta stran popisuje v devíti tematických celcích konkrétní problém z každého typu práva, který se k medicíně vztahuje. Mezi lektory se objevují přednostové klinik i děkanka právnické fakulty.

„Vše vznikalo ruku v ruce zároveň s výukou. Měli jsme plné kurzy a ještě nás studenti zasypávali dotazy o volná místa,“ řekl odborný vedoucí projektu Miloslav Klugar. V průběhu tří let vznikla na téma právnické gramotnosti také skripta, pracovní sešity, konaly se workshopy. Právní kazuistiku dokonce při interaktivní výuce inscenovali herci Divadla na cucky a předváděli studentům jednotlivé případy.

Knižní podoba je posledním, ale ne jediným výstupem projektu PraGraM. V nabídce zůstávají podle Ivanové tři předměty kategorie C, rozsáhlý web s interaktivními prvky a e-booky, všechny vydané materiály a vyškolení lektoři. Samotná publikace Právní gramotnost v medicíně byla vydána v univerzitním vydavatelství v nákladu 500 kusů a je připravena pro studenty lékařské fakulty zdarma. Výukové materiály včetně monografie jsou k dispozici také elektronicky na webových stránkách projektu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.